Zuid-Soedan is een jong land: het bestaat pas vanaf 2011. Daarvoor was het onderdeel van Soedan. Hoewel de onafhankelijkheidsoorlog voorbij is, is het nog steeds onrustig in Zuid-Soedan. De voortdurende conflicten maken het onveilig voor kinderen. Meisjes kunnen bijvoorbeeld niet naar school omdat ze grote kans lopen om onderweg verkracht te worden. Red een Kind is een programma gestart om onderwijs voor meisjes toegankelijker te maken.

Waar werken we in Zuid-Soedan?

Rumbek East

Rumbek is een landelijke gebied waar mensen op de traditionele manier leven. Het dagelijks leven draait om veeteelt en om de zoektocht naar gras en water tijdens de droogte- en regenseizoenen. In 2013 is Red een Kind in dit gebied een programma gestart om meisjes beter toegang te geven tot het onderwijs. Meisjes in dit gebied hebben bijna geen rechten. Nog geen drie procent van de meisjes rondt de basisschool af. Meisjes worden vaak op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Ook lopen ze het risico verkracht te wordem wanneer ze naar school lopen. Als ze wel naar school gaan, wordt er weinig aandacht aan hen besteed. Dit kan alleen veranderen als iedereen bewust is van het belang van meisjesonderwijs: de meisjes zelf, hun ouders, leerkrachten en de lokale overheid. Op elke school worden schoolmoeders aangesteld, die de meisjes ondersteunen. Ook krijgen docenten training waarin o.a. aandacht wordt besteed aan de speciale behoeften van meisjes. Red een Kind werkt samen met lokale partnerorganisatie Across aan dit project.

Waarom werken we in Zuid-Soedan?

Na een jarenlange oorlog is Zuid-Soedan in juli 2011 afgescheiden van Soedan. De armoede in het land is groot en de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg is slecht. Veeroof, gecombineerd met een constante strijd om bestaansmiddelen, zorgt voor conflicten tussen etnische groepen. De situatie in Zuid-Soedan is gespannen en er vallen vaak doden. Onderwijs is een belangrijke sleutel voor de ontwikkeling van Zuid-Soedan. Als er geen onderwijs is, zijn er ook geen jonge mensen die getraind worden voor een toekomst als verpleegster, docent, kledingmaker, dokter of zakenman. Deze beroepen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het land en dragen bij aan een betere toekomst voor de kinderen.