Wie is Groeipartner Erik Mostert?

Erik vertelt als eerste dat hij vader is van 3 zonen in de leeftijd van 6, 9 en 11 jaar. Hij is gelukkig getrouwd en woont in Hattem. Hij beschrijft zichzelf als een onrustige en ondernemende vent, die niet kan stilzitten en met veel tegelijk bezig is, vooral in zijn hoofd. Er wordt van alles in zijn hoofd vormgegeven dat hij dan samen met anderen probeert te verwerken. Hij is daarnaast voetbaltrainer bij zijn zoon, maar houdt ook enorm veel van windsurfen. Hij doet dit al ruim 20 jaar met een vaste groep vrienden. Met name in de wintermaanden. “Bijvoorbeeld tijdens de januaristormen,” glimt hij. Hij surft op IJsselmeer, Noordzee en komend weekend ook op de Oostzee bij Denemarken. Wat de vrouwen hiervan vinden? “Die kwamen er pas later bij,” vertelt Erik lachend. “Dit zat al in het pakket.”

Wat voor bedrijf heb je?

Op het industrieterrein van Hattemerbroek staat een kleine meubelfabriek. Hier worden vooral kasten gemaakt. Kasten in de breedste zin van het woord: boeken-, kleding-, keukenkasten, etc. Er wordt gewerkt in opdracht van particulieren, interieurarchitecten en (keuken)bedrijven. Ook produceren ze voor het merk NoNoo. Erik heeft 5 man in dienst (allemaal mannen inderdaad) die met elkaar alle taken vervullen. Zowel werkvoorbereiding, productie, uitvoering, inpakken, schoonmaken, monteren. Dat geldt ook voor Erik zelf, hij is echt meewerkend voorman.

“We zijn een soort voetbalteam,” zegt Erik. “Het eindresultaat telt. We zijn allemaal verantwoordelijk en doen dit met elkaar.” Erik heeft een erkend leerbedrijf, waardoor hij jongeren een stageplek kan geven. Het is nu al drie keer gebeurd dat deze jongere later in dienst is gekomen.

Waarom doe je wat je doet?
Volgens Erik is werken niet het leukste wat er is. Hij beschouwt het als een manier om jezelf en anderen te onderhouden. “Als ik niet hoefde te werken, zou ik mezelf ten dienste van de mensen stellen”, aldus Erik. “Nu verdien ik geld, maar wil ik vooral ook delen.”

Hij is het vak eigenlijk ingerold vanwege enthousiasme en innovatietalent. Hij ging gewoon doen wat hij in zijn hoofd had. Maar hij hangt niet aan zijn bedrijf. Het gaat hem om relaties. Zijn grondhouding is: wat kan je gebeuren? Je hebt altijd een keuze. “Tenminste,” voegt hij toe, “in Nederland.”

En dan 3 getrokken kaarten uit Kaarten op Tafel:

Wat zou je doen met € 100.000?
“Wat een waardeloze vraag…” vindt Erik. “Voor de een is dit veel geld, voor de ander niet. Het hangt er maar van af. Je kunt er misschien een machine van kopen. En dan? Het zegt zo weinig. Als ik die dag ervoor failliet zou zijn gegaan, was het misschien heel veel waard. Het gaat erom dat je genoeg hebt. De waarde zit ‘m niet in geld. Van een bloem kun je meer genieten dan van een pot goud. De waarde hangt van je omstandigheden af. Wat in alle omstandigheden geldt is dat je moet delen. Delen in geld, tijd of ruimte. Dat geeft zegen.”

Wat leer je van je collega’s?
“Ik leer dat het leven niet alleen om werken draait. Wij werken bij QVATRO vier dagen in de week en werken tot maximaal 4 uur, half 5. Dat is mijn eigen principe, maar de collega’s moeten mij regelmatig deze spiegel voorhouden. Wat voor mij goed werkt, is taken uit handen geven. Het besef dat andere mensen ook kwaliteiten hebben. Ik probeer minder te bepalen. Iedereen werkt vanuit zichzelf en heeft evenveel verantwoordelijkheid. De beloning is dus ook evenredig. We gaan gezamenlijk voor de beker.”

Wat zou je aan God willen vragen?
“Mijn wens is dat Hij zo snel mogelijk terugkomt. Dat is mijn dagelijks gebed. En waarom Hij hier zo lang mee wacht. Maar ja, die waarom-vragen… die worden vaak maar voor een deel beantwoord.” Heel belangrijk is ook de vraag -en dat houdt hem echt bezig- of mensen mogen blijven geloven. Hij ontmoette eens een patiënt met kanker, die hem zei: “Iedereen bidt maar of ik beter zal worden. Je kunt beter bidden of ik mijn geloof zal behouden.” Dat maakte diepe indruk. Erik werkt veel met jongeren die de wereld aan het ontdekken zijn. Op velerlei terreinen. Erik drukt ze op het hart om te blijven zoeken naar God. Zoeken is belangrijker dan denken dat je Hem al gevonden hebt.

Tenslotte: Heb je een levensles?
Erik denkt hierbij aan Mozes en de brandende braamstruik. Daar zegt God wie Hij is: Ik Ben. Je mag altijd weten dat God er is. Niets bestaat zonder Gods Geest en Energie. God IS er. “Daar word ik rustig van.”

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind 📧

Ja, houd mij op de hoogte! >