STUDIEREIS RWANDA 2022

voor predikanten en kerkelijk werkers

 9 t/m 22 februari 2022

 

Diaconaat gaat pas écht leven als je het van dichtbij meemaakt, ziet, ruikt en proeft. Daarom nodigen Red een Kind en World Servants u uit mee te gaan met deze 14-daagse studiereis voor predikanten en kerkelijk werkers naar Rwanda.

 

Voor de derde keer organiseren Red een Kind en World Servants een studiereis voor predikanten en kerkelijk werkers naar Rwanda.

Tijdens deze reis gaan we op bezoek bij de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda en ontdekken hoe deze kerk haar diaconale roeping gestalte geeft. Gedurende een aantal dagen zullen we optrekken met predikanten van deze kerk. We gaan met elkaar in gesprek, wisselen ervaringen uit en hopen van elkaar te leren.

Tijdens de verschillende projectbezoeken, ontdekken we hoe zelfhulpgroepen functioneren en de levens van de betrokken gezinnen structureel worden veranderd. We zien op welke manier het christelijk geloof gestalte krijgt in hun manier van leven. Ook bezoeken we verschillende kleuterscholen, waarvan er een aantal zijn gebouwd tijdens de jongerenreizen van World Servants. We zien hoe Red een Kind zich inzet om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren en we ontmoeten jongeren die een vakopleiding volgen en op deze manier een bestaan opbouwen.

Studiemomenten
Tijdens de verschillende dagelijkse studiemomenten denken we na over vragen en thema’s als ‘Wederkerigheid in diaconaat’, Wat zegt de Bijbel over armoede? En wat is de rol van de kerk in de samenleving? We gaan met Rwandese predikanten in gesprek over thema’s als vergeving en verzoening naar aanleiding van de Genocide in 1994 en leren we wat dit betekent voor de kerk van vandaag in Rwanda. Het is ook mogelijk om eigen studiethema’s in te brengen en met elkaar te bespreken.

Tijdens onze rondreis door Rwanda bezoeken we verschillende bezienswaardigheden en genieten we van het schitterende landschap. We brengen een bezoek aan de grensbrug met Congo en gaan we onder leiding van een gids in het tropisch regenwoud Nyungwe Forest op stap. Ook staan bezoeken aan het Genocide Memorial in Kigali én Nyamata op het programma.

REISSCHEMA:

Woensdag 9 februari
Vertrek vanaf Brussel Airport Rechtstreekse vlucht naar Kigali, waar we begin van de avond arriveren. Waar we de nacht zullen verblijven.

Donderdag 10 februari
Kennismaking met de hoofdstad Kigali, waarbij ook een bezoek aan het Genocide Memorial van Kigali op het programma staat.

Vrijdag 11 februari
We vertrekken richting het Rusizi-District en rijden langs de oevers van het Lake Kivu. s ’Middags lunch aan het meer. Rond vijf uur aankomst in ons guesthouse in Kamembe.

Zaterdag 12 februari
We bezoeken het veldkantoor van Red een Kind in Kamembe. Na een presentatie over het projectgebied, gaan we op bezoek bij een aantal kinderclubs en zelfhulpgroepen. Ook bezoeken we deelnemers van de zelfhulpgroepen thuis en steken we ook zelf de handen uit de mouwen.

Zondag 13 februari
We bezoeken verschillende kerkdiensten van de Anglicaanse kerk. ’s Middags brengen we een bezoek aan de grensbrug met Congo en de haven van Kamembe.

Maandag 14 februari
We bezoeken verschillende kleuterscholen die door Red een Kind zijn opgezet. Een aantal van deze scholen zijn samenwerking met World Servants gebouwd tijdens verschillende jongerenreizen. Ook gaan we op bezoek bij een aantal jeugdgroepen die dankzij een vakopleiding een eigen onderneming zijn gestart.

Dinsdag 15 februari
Excursie onder leiding van een gids naar het het tropisch regenwoud Nyungwe Forest, één van de grootste oerbossen in Oost/Centraal Afrika. Naast maar liefst 13 verschillende apensoorten leven er ruim 310 verschillende vogelsoorten. Stevige wandelschoenen zijn hierbij verplicht!

Woensdag 16 februari
’s Morgens vroeg vertrekken we richting Kigali. Onderweg brengen we een bezoek aan het Nationaal Etnografisch Museum in Butare. Aan het einde van de middag komen we weer aan in Kigali waar we opnieuw de nacht door zullen brengen

Donderdag 17 februari
We vertrekken ’s morgens uit Kigali en reizen richting het Bugesera District. ’s Morgens brengen we een bezoek aan een zelfhulpgroep en jeugdgroep die al een aantal jaren zelfstandig zijn. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Nyamata Genocide Memorial. Daarna reizen we door naar Rwamagana-District, waar we de rest van de tijd zullen verblijven..

Vrijdag 18 februari
Bezoek aan het veldkantoor van de Presbyteriaanse Kerk. Hier maken we kennis met de medewerkers van de Presbyteriaanse kerk. We bezoeken verschillende programma-onderdelen, waaronder een viskwekerij op het meer van Muhazi. ’s Avonds maken we kennis met predikanten van de Presbyteriaanse kerk van Rwanda.

Zaterdag 19 februari
Vandaag maken we nader kennis met de Presbyteriaanse kerk van Rwanda. We bezoeken verschillende gemeenten en gaan met de predikanten in gesprek.

Zondag 20 februari
We bezoeken in verschillende groepen een aantal kerkdiensten. Het is mogelijk om ook medewerking aan deze diensten te verlenen. ’s Avonds hebben we een studiebijeenkomst met Rwandese collega’s.

Maandag 21 februari
’s morgens brengen we een bezoek aan de lokale markt van Rwamagana. Na de lunch vertrekken we richting Kigali, waar we een bezoek brengen aan het kantoor van Red een Kind Rwanda voor evaluatie reis. Nadat we op de toeristenmarkt onze laatste Rwandese Franken hebben ingewisseld, vertrekken we naar de luchthaven, waar vandaan we in de loop van de avond zullen terugvliegen naar Brussel.

Dinsdag 22 februari
We landen rond 10 uur op Brussel Airport, waar we afscheid van elkaar zullen nemen en iedereen individueel zal verder reizen naar zijn of haar bestemming.

*Afhankelijk van beschikbare tickets kunnen deze data nog een dag afwijken. Ook kan door lokale corona-bepalingen het reisschema worden aangepast.

De studiereis heeft me nieuwe inzichten gegeven op het belang van wederkerigheid in hulpverlening. ‘Wie voorbij gaat aan de kracht, kennis en wijsheid die in die ándere cultuur aanwezig is, en niet dáár zijn vertrekpunt vindt, staat niet als gelijke naast elkaar, maar verheft zich respectloos bóven de ander’. Het is inspirerend om te zien hoe Red een Kind in de diverse dorpsprogramma’s juist de kracht van de eigen gemeenschap voorop zet.

Bert Renkema - Predikant CGK Middelburg

DOELGROEP
Predikanten en kerkelijk werkers. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij hun reiservaringen na afloop delen in eigen kerk en omgeving. Er is plaats voor 8 tot 12 deelnemers

VOORBEREIDINGSDAG
DV woensdag 12 januari 2022. Tijdens deze dag maakt u kennis met reisleiders en medereizigers. We bespreken met elkaar belangrijke thema’s, zoals omgaan met een andere cultuur en veiligheid tijdens de reis. Deze bijeenkomst is verplicht! Deze bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van Red een Kind, George Stephensonstraat 11 in Zwolle. Daarnaast worden ook een aantal korte online bijeenkomsten worden georganiseerd waarin we ons inhoudelijk op de reis zullen voorbereiden.

REIZEN TIJDENS CORONA
De kleurcode voor Rwanda is door de Nederlandse overheid op 30 september 2021 op geel gezet. Door maatregelen van de Rwandese overheid is het relatief veilig is om naar Rwanda af te reizen. We houden de situatie echter nauwlettend in de gaten. Er zal op verschillende momenten een risico-inventarisatie worden gehouden waarbij we zullen bepalen of het verantwoord is om af te reizen naar Rwanda. Mocht de reis geannuleerd worden, dan zullen we in overleg bepalen of we een nieuwe datum kunnen plannen. Ook heeft u dan de mogelijkheid uw inschrijving ongedaan te maken en eventuele betalingen terug te krijgen.

We komen tijdens de reis in contact met mensen die als gevolgen van armoede extra kwetsbaar zijn voor een coronabesmetting. Ook de gezondheidszorg is op een anders georganiseerd dan wij gewend zijn. Daarnaast zijn de regels in Rwanda streng wanneer er een coronabesmetting wordt geconstateerd. Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten wordt een volledige coronavaccinatie aanbevolen. Het betreft hier een praktische maatregel op het gebied van veiligheid met het oog op de aard van de reis. Heeft u hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!

PRIJS
Deelname is € 1350,- p.p. Dit is inclusief retourvlucht, visa, vervoer, overnachtingen, maaltijden, bezoek Nyungwe Forest, en reisverzekering. Exclusief vaccinaties, persoonlijke uitgaven, annuleringsverzekering. De reis is mogelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw belastingadviseur.

INSCHRIJVING
Datum:                                    7 t/m 18 februari 2022
Aantal deelnemers:               8 – 12 deelnemers
Inschrijven voor:                     1 december 2021

 

Voor vragen of inschrijven kun je terecht bij Ard-Jan Kok:

Mobiel:                                  06 -26 89 68 64
Email:                                    ard-jan.kok@redeenkind.nl

Reisfolder Studiereis Rwanda voor predikanten en voorgangers 2022

Download

Wilt u meer informatie over de studiereis naar Rwanda? Neem dan vrijblijvend contact op met Ard-Jan Kok.

Neem contact op

Relatiebeheerder Kerken