Studiereis naar Rwanda

voor predikanten en kerkelijk werkers

 

Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze reis opnieuw zal worden georganiseerd. Wilt u op de hoogte worden gehouden als de nieuwe reisdatum bekend is? Neem dan contact op met onze relatiebeheerder. 

 

Diaconaat gaat pas écht leven als je het van dichtbij meemaakt, ziet, ruikt en proeft. Daarom nodigen Red een Kind en World Servants u uit mee te gaan met deze 9-daagse studiereis voor predikanten en kerkelijk werkers naar Rwanda.

 

Voor de derde keer organiseren Red een Kind en World Servants deze studiereis voor predikanten en kerkelijk werkers naar Rwanda.

We gaan op bezoek bij de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda en ontdekken hoe deze kerk haar diaconale roeping gestalte geeft. Gedurende een aantal dagen zullen we optrekken met een aantal Rwandese predikanten. We gaan met elkaar in gesprek, wisselen ervaringen uit en hopen van elkaar te leren.

PROJECTBEZOEKEN
We ontdekken hoe zelfhulpgroepen functioneren en de levens van de betrokken gezinnen structureel worden veranderd. We zien hoe het christelijk geloof gestalte krijgt in hun manier van leven. Ook bezoeken we verschillende kleuterscholen. Een aantal zijn gebouwd tijdens de jongerenreizen van World Servants. We zien hoe Red een Kind zich inzet om kinderen een goede start te geven en de kwaliteit van onderwijs te verbeteren. Ook ontmoeten we jongeren die een vaktraining volgen en op deze manier een bestaan opbouwen.

STUDIEMOMENTEN
Tijdens de verschillende studiemomenten staan we stil bij thema’s als ‘Wederkerigheid in diaconaat’. Wat zegt de Bijbel over armoede? En wat is de rol van de kerk in de samenleving? We gaan met Rwandese predikanten in gesprek over thema’s als vergeving en verzoening, dit naar aanleiding van de Genocide in 1994. En leren we wat deze thema’s betekenen voor de kerk van vandaag in Rwanda. Het is ook mogelijk om eigen thema’s in te brengen. Daarnaast zal er dagelijks rondom één van de maaltijden een moment zijn van bezinning of korte Bijbelstudie.

REISIMPRESSIE
Gedurende onze studiereis door Rwanda bezoeken we ook verschillende bezienswaardigheden. Onderweg genieten we van het schitterende landschap. Ook staan bezoeken aan het Genocide Memorial in Nyamata, een lokale markt en het presidentiële paleis in Kigali op het programma.

Voor een video-impressie van de studiereis klikt u op de afbeelding.

VOORLOPIG REISSCHEMA:

Donderdag 23 juni
We vertrekken ’s morgens vroeg vanaf Brussel Airport met een rechtstreekse vlucht naar Kigali, waar we begin van de avond arriveren en de nacht zullen doorbrengen.

Vrijdag 24 juni
We vertrekken ’s morgens naar het projectgebied Rwamagana. Daar brengen we een bezoek aan het veldkantoor van de Presbyteriaanse Kerk. Daar maken we kennis met de lokale medewerkers. ’s Middags bezoeken we een aantal zelfhulpgroepen en jeugdgroepen die een vaktraining hebben gevolgd. En brengen we een bezoek aan een viskwekerij op het meer van Muhazi. ’s Avonds maken we kennis met een aantal predikanten van de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda.

Zaterdag 25 juni
We beginnen de dag met het bezoeken van een aantal kinderclubs voor kinderen die via Red een Kind worden gesponsord. In de middag staat een nader kennis met de Presbyteriaanse kerk van Rwanda op het programma. We bezoeken verschillende lokale gemeenten en gaan met de predikanten in gesprek.

Zondag 26 juni
In meerdere kleine groepjes bezoeken we een aantal kerkdiensten. Het is ook mogelijk om medewerking aan deze diensten te verlenen. Na een vrije middag hebben we ’s avonds een studiebijeenkomst met onze Rwandese collega’s.

Maandag 27 juni
We bezoeken verschillende kleuterscholen die door Red een Kind zijn opgezet. Een aantal van deze scholen zijn in samenwerking met Nederlandse jongeren van World Servants gebouwd. ’s Middags trekken we op met een zelfhulpgroep en steken samen de handen uit de mouwen. Aan het einde van de middag brengen we een bezoek aan de lokale markt van Rwamagana.

Dinsdag 28 juni
Deze dag staat in het teken van ontmoeten. Tijdens deze studiedag willen we met elkaar nadenken over kerk-zijn in Nederland en in Rwanda en de plaats van diaconaat daarin. We brengen deze dag door met Rwandese predikanten, diaconale werkers van de Presbyteriaanse Kerk en medewerkers van Red een Kind Rwanda en World Servants.

Woensdag 29 juni
We vertrekken ’s morgensvroeg uit Rwamagana en reizen richting Bugesera. Hier brengen we een bezoek aan een zelfhulpgroep en jeugdgroep die al een aantal jaren zelfstandig zijn. Hier zien de blijvende impact van de programma’s. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Nyamata Genocide Memorial. In deze kerk werden tijdens de genocide van 1994 ruim tienduizend Tutsi’s vermoord. Aan het einde van de middag reizen we terug naar Kigali, waar we de nacht zullen doorbrengen.

Donderdag 30 juni
We brengen een bezoek aan Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Ook bekend als de schoonste stad van Afrika. We bezoeken het presidentieel paleis in Kigali en drinken een kop koffie in hotel ‘Des Mille Collines’. Dit hotel is bekend van de film “Hotel Rwanda’. Na de lunch brengen we een bezoek aan het kantoor van Red een Kind Rwanda. Hier zullen we terugblikken op de reis. Nadat we op de Kiromronko toeristenmarkt onze laatste Rwandese Franken hebben ingewisseld, vertrekken we naar de luchthaven. In de loop van de avond zullen terugvliegen naar Brussel.

Vrijdag 1 juli
We arriveren ‘s morgensvroeg op Brussel Airport. Daar nemen we afscheid van elkaar en zal iedereen individueel verder reizen naar zijn of haar bestemming.

*Afhankelijk van beschikbare tickets kunnen deze data nog een dag afwijken. Ook kan door lokale corona-bepalingen het reisschema worden aangepast.

De studiereis heeft me nieuwe inzichten gegeven op het belang van wederkerigheid in hulpverlening. ‘Wie voorbij gaat aan de kracht, kennis en wijsheid die in die ándere cultuur aanwezig is, en niet dáár zijn vertrekpunt vindt, staat niet als gelijke naast elkaar, maar verheft zich respectloos bóven de ander’. Het is inspirerend om te zien hoe Red een Kind in de diverse dorpsprogramma’s juist de kracht van de eigen gemeenschap voorop zet.

Bert Renkema - Predikant CGK Middelburg

DOELGROEP
Predikanten en kerkelijk werkers. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij hun reiservaringen na afloop delen in eigen kerk en omgeving. Er is plaats voor 6 tot 12 deelnemers

VOORBEREIDINGSDAG OP WOENSDAG 1 JUNI 2022
Tijdens deze dag maakt u kennis met reisleiders en medereizigers. We bespreken belangrijke thema’s, zoals omgaan met een andere cultuur en veiligheid tijdens de reis. Deze bijeenkomst is verplicht! Deze bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van Red een Kind, George Stephensonstraat 11 in Zwolle. Daarnaast worden ook een aantal korte online bijeenkomsten worden georganiseerd. In deze bijeenkomsten zullen we ons inhoudelijk op de reis voorbereiden.

REIZEN TIJDENS CORONA
De kleurcode voor het Nederlands reisadvies voor Rwanda is geel. Door maatregelen van de Rwandese overheid is het relatief veilig is om naar Rwanda af te reizen. We houden de situatie echter nauwlettend in de gaten. Er zal op verschillende momenten een risico-inventarisatie worden gehouden. We zullen dan bepalen of het verantwoord is om af te reizen naar Rwanda. Mocht de reis geannuleerd worden, dan zullen we in overleg bepalen of we een nieuwe datum kunnen plannen. Ook heeft u dan de mogelijkheid uw inschrijving ongedaan te maken en eventuele betalingen terug te krijgen.

We komen tijdens de reis in contact met mensen die als gevolgen van armoede extra kwetsbaar zijn voor een coronabesmetting. Daarnaast is de gezondheidszorg in Rwanda anders georganiseerd dan wij gewend zijn. Ook zijn de regels streng wanneer er een coronabesmetting wordt geconstateerd en kunnen deze regels worden aangepast wanneer de regering dat nodig vindt. Zo kunnen regels (gaan) afwijken voor personen die niet zijn gevaccineerd. Om aan deze reis deel te nemen is een volledige vaccinatie noodzakelijk om ongewenste situaties tijdens de reis te voorkomen (bijvoorbeeld verbod op bijwonen van bijeenkomsten, restaurantbezoek of reizen per bus). Heeft u hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!

PRIJS
Deelname is € 950,- p.p. Dit is inclusief retourvlucht, visa, vervoer, overnachtingen, maaltijden, reis- en annuleringsverzekering en eventuele excursies. Exclusief benodigde vaccinaties, coronatesten voor en tijdens de reis, persoonlijke uitgaven en annuleringsverzekering. De studiereis is mogelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw belastingadviseur.

INSCHRIJVING
Datum: 23 juni t/m 1 juli 2022
Aantal deelnemers:  6 – 12 deelnemers
Inschrijven voor 1 maart 2022 

Voor vragen of inschrijven kun contact opnemen met Red een Kind:

Telefoon 038 4604648
Email: kerken@redeenkind.nl

Wilt u meer informatie over de studiereis naar Rwanda? Neem dan vrijblijvend contact ons op.

Neem contact op

RelatiebeheerKerken

Neem contact op met Red een Kind Stuur een e-mail (038) 460 4648

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte