Diakenenreis naar Rwanda

9 tot en met 17 oktober 2024

Diaconaat gaat pas écht leven als je het van dichtbij meemaakt, ziet, ruikt en proeft. Daarom nodigen Red een Kind en World Servants je uit mee te gaan met deze unieke negendaagse diakenenreis naar Rwanda.

Heb je als diaken altijd al eens een kijkje willen nemen in de keuken van een ontwikkelingsorganisatie? En ben je benieuwd hoe kerken in ontwikkelingslanden hun diaconale roeping gestalte geven? Dan is dit je kans! In 2024 organiseren Red een Kind en World Servants opnieuw een reis speciaal voor diakenen.

We reizen af naar Rwanda, waar we kennismaken met het diaconale werk van Red een Kind, World Servants en de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda (EPR). Uiteraard is er tijdens de reis veel ruimte voor natuur, cultuur en ontmoetingen met de Rwandese bevolking.

PROJECTBEZOEKEN
Tijdens de verschillende projectbezoeken maken we kennis met de werkwijze van Red een Kind. We zien hoe zelfhulpgroepen functioneren en hoe dit de levens van de betrokken gezinnen structureel verandert. We ontdekken het belang van een goede start voor ieder kind (Early Childhood Development) en we bezoeken verschillende kleuterscholen. Ook zien we hoe onze partnerorganisaties zich inzetten om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren. En we gaan op bezoek bij mensen thuis. Deze ontmoetingen laten een onuitwisbare indruk achter!

Adembenemende vergezichten
Tijdens onze reis maken we kennis met het land Rwanda en genieten we van het fascinerende straatbeeld met adembenemende vergezichten. We genieten van de wonderlijke schepping in het Akagera National Park, waar we ook overnachten.

Aan het begin van de reis bezoeken we het Genocide Memorial in Kigali, waar de genocide uit 1994 wordt herdacht. Een herinnering aan een verschrikkelijk verleden, maar ook een symbool van verzoening en een hoopvolle toekomst.

Naar aanleiding van onze ervaringen gaan we met elkaar in gesprek en delen we ervaringen. Thema’s als ‘wederkerigheid in diaconaat’ en ‘hoe is hulp zinvol?’ komen vanzelfsprekend aan de orde.

Reisimpressie
Deze diakenenreis is een boeiende reis waarbij je bekend raakt met alle facetten die te maken hebben met ontwikkelingssamenwerking. Een reiservaring die je verder helpt in je diaconale werk en die je als diaken dus zeker niet mag missen!

Voor een video-impressie van de reis klik je op de afbeelding.

Voorlopig reisschema

Woensdag 9 oktober
De deelnemers reizen op eigen gelegenheid naar Zaventem, het vliegveld bij Brussel. We vertrekken ’s morgens vroeg met een rechtstreekse vlucht naar Kigali. Daar hopen we in het begin van de avond te arriveren en brengen we de nacht door.

Donderdag 10 oktober
We bezoeken het Genocide Memorial in Kigali. Daarna worden we welkom geheten op het kantoor van Help a Child Rwanda en lunchen we met de medewerkers. Aansluitend reizen we door naar het projectgebied Rwamagana, waar we inchecken in het Dereva Hotel. We maken kennis met de medewerkers van de diaconale tak van de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda (EPR), de partnerorganisatie waar Red een Kind en World Servants in Rwanda mee samenwerken.

Vrijdag 11 oktober
We zijn aanwezig bij de openingsceremonie van een kleuterschool die in de zomer is gebouwd door een jongerengroep van World Servants. Daar horen we over de impact die zo’n project maakt en genieten we van zang en dans. In de middag maken we kennis met PIP, een landbouwprogramma van Red een Kind waarbij lokale boeren leren hoe ze de opbrengst van hun land kunnen verhogen.

Zaterdag 12 oktober
We maken kennis met de leden van een zelfhulpgroep waarin ouders samen sparen en investeren. In kleine groepjes bezoeken we hun gezinnen thuis, zodat we de tijd hebben om persoonlijk in gesprek te gaan en te leren over het leven in Rwanda.

Zondag 13 oktober
We bezoeken ’s ochtends een swingende Afrikaanse kerkdienst in een van de gemeenschappen waar EPR werkt. In de middag is er tijd om uit te rusten. Wie wil kan meegaan met een wandeling door Rwamagana, een kleine provinciestad, en de lokale markt bezoeken.

Maandag 14 oktober
In de ochtend steken we samen de handen uit de mouwen. We werken in groepjes samen met leden van een zelfhulpgroep, zodat we kunnen ervaren hoe het dagelijks werk voor deze mensen eruitziet. In de middag bezoeken we een gebied in Rwamagana waar Red een Kind vanaf 2025 gaat werken. Het verschil tussen deze regio en de regio waar we tot nu toe zijn geweest maakt de noodzaak van deze projecten duidelijk.

Dinsdag 15 oktober
We bezoeken een kleuterschool die eerder door World Servants gebouwd is. We gaan in gesprek met het schoolbestuur en ouders en ontdekken dat de impact van zo’n project veel groter is dan alleen de komst van het gebouw. In de middag reizen we door naar het Akagera National Park, waar we inchecken en in de avond op safaritocht gaan.

Woensdag 16 oktober
In de ochtend gaan we weer op safari zodat we al het wild dat we ’s avonds niet gezien hebben alsnog kunnen spotten. Daarna reizen we door naar Kigali. We bezoeken een toeristenmarkt, waar we de laatste Rwandese franken uit kunnen geven aan mooie herinneringen voor thuis. Daarna rijden we door naar de luchthaven, waar we inchecken voor de nachtvlucht naar Brussel.

Donderdag 17 oktober
Aankomst in Brussel, waar we afscheid van elkaar nemen. Hierna reist iedereen individueel verder naar zijn of haar bestemming.

Door omstandigheden in Rwanda kan het uiteindelijke reisschema soms afwijken van deze planning. Afhankelijk van beschikbare tickets kunnen de data nog een dag afwijken.

"Tijdens mijn reis als diaken heb ik het werk van Red een Kind met eigen ogen mogen zien, en met eigen hart mogen voelen. Dit heeft mijn ogen en hart verder geopend en handen en voeten gegeven aan wat ik als diaken uit mag dragen. De liefde van God met anderen delen."

Jan Willem van Nieuwenhuijze - Diaken CGK Zierikzee

Voor wie wordt deze reis georganiseerd?
Deze reis wordt primair georganiseerd voor diakenen en ZWO-leden. We vragen van deelnemers dat zij hun reiservaringen na afloop delen in hun eigen kerk. Daarnaast hopen we dat deelnemers bereid zijn om, vanuit hun kerk, betrokken te raken bij het werk van Red een Kind en World Servants.

 

Op bezoek bij een zelfhulpgroep

Gezond op reis
Vanwege de aard van de reis is het belangrijk dat deelnemers in goede gezondheid verkeren en goed ter been zijn. Naar aanleiding van de gezondheidsinformatie op het aanmeldformulier kan het medisch team van World Servants contact opnemen om advies te geven.

Voorbereidingsdag en terugkomdag
Tijdens de voorbereidingsdag op woendag 5 juni maak je kennis met de reisleiders en medereizigers. We bespreken belangrijke thema’s met elkaar zoals omgaan met een andere cultuur en veiligheid tijdens de reis. Deze bijeenkomst is verplicht en vindt plaats op het kantoor van Red een Kind in Zwolle. Op vrijdag 22 november staat de terugkomdag gepland.

Prijs
De eigen bijdrage voor deze reis is 1295 euro per persoon. Deze bijdrage is inclusief retourvlucht, visum, vervoer, overnachtingen, maaltijden in de hotels en guesthouses, reis- en annuleringsverzekering en eventuele excursies. Vaccinaties, persoonlijke uitgaven en versnaperingen onderweg of in het hotel zijn niet inbegrepen. Dit is een gereduceerd tarief omdat we de drempel voor deelname aan deze reis willen verlagen. De daadwerkelijke kosten voor deze reis bedragen ongeveer 1750 euro per persoon. Als je daartoe in staat bent, stellen we het op prijs als je de daadwerkelijke kosten betaalt.

Aanmelden
Reisdatum: woensdag 9 t/m donderdag 17 oktober 2024
Aantal deelnemers: maximaal 19 deelnemers en 3 leiders

Aanmelden kan via e-mail: annemarie.feddes@redeenkind.nl. Ik neem dan binnenkort contact met je op!

LET OP! Aanmelden kan tot uiterlijk 1 april, maar bij eerdere vergelijkbare reizen was de reis voor de deadline vol.

SAMENWERKING MET WORLD SERVANTS
Red een Kind organiseert deze reis in samenwerking met World Servants. Deze organisatie wil mensen enthousiast maken om iets voor een ander te betekenen. Jaarlijks werken zo’n achthonderd vrijwilligers mee in een ontwikkelingsproject van partnerorganisaties in ontwikkelingslanden. Ze bouwen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika mee aan bijvoorbeeld een school of een kliniek. Daardoor verandert niet alleen het leven van de mensen daar, maar ook de jongeren zelf veranderen. Dat noemt World Servants bouwen aan verandering.

Wil je meer informatie over de diakenenreis naar Rwanda? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Relatiebeheer Kerken

Neem contact op met Red een Kind Stuur een e-mail (038) 460 4648

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte