Diakenenreis naar Rwanda

26 september t/m 7 oktober 2023

 

Deze reis is volgeboekt. Het is daarom niet meer mogelijk om je hiervoor aan te melden. Wil je een bericht krijgen als er een plaats vrijkomt, of als eerste op de hoogte worden gebracht als de volgende diakenenreis wordt gelanceerd? Klik dan hier om je gegevens achter te laten. Of neem contact op met één van de reisleiders.

 

Diaconaat gaat pas écht leven als je het van dichtbij meemaakt, ziet, ruikt en proeft. Daarom nodigen Red een Kind en World Servants je uit mee te gaan met deze 12-daagse diakenenreis naar Rwanda.

 

Heb je als diaken altijd al eens een kijkje willen nemen in de keuken van een ontwikkelingsorganisatie? En ben je benieuwd hoe kerken in ontwikkelingslanden hun diaconale roeping gestalte geven? Dan is dit je kans! In 2023 organiseren Red een Kind en World Servants opnieuw een reis speciaal voor diakenen.

We reizen af naar Rwanda, waar we kennismaken met het diaconale werk van Red een Kind, World Servants, de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda (EPR) en African Evangelistic Enterprise (AEE). Uiteraard is er tijdens de reis veel ruimte voor natuur, cultuur en ontmoetingen met de Rwandese bevolking.

PROJECTBEZOEKEN
Tijdens de verschillende projectbezoeken maken we kennis met de werkwijze van Red een Kind. We zien hoe zelfhulpgroepen functioneren en hoe dit de levens van de betrokken gezinnen structureel verandert. We ontdekken het belang van een goede start voor ieder kind (Early Childhood Development) en gaan langs bij kinderclubs. Ook bezoeken we verschillende kleuterscholen, waarvan er een aantal zijn gebouwd tijdens de jongerenreizen van World Servants en we horen welke impact deze jongerenreizen hebben op de dorpsgemeenschappen.

Ook zien we hoe onze lokale partnerorganisaties zich inzetten om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren en we ontmoeten jongeren die een vaktraining volgen en op deze manier een bestaan opbouwen. En we gaan op bezoek bij de mensen thuis. Deze ontmoetingen laten een onuitwisbare indruk achter!

 

LAND VAN DE DUIZEND HEUVELS
Rwanda wordt niet voor niets ‘Het land van de duizend heuvels’ genoemd. Tijdens onze reis genieten we van het schitterende berglandschap met adembenemende vergezichten. We verblijven aan de oevers van het Lake Kivu. Wandelen met een gids door het Nyungwe Forest; het grootste tropisch regenwoud van Centraal Afrika. En hebben indrukwekkende ontmoetingen met de Rwandese bevolking.

Onderweg bezoeken we ook verschillende plaatsten waar de genocide van 1994 wordt herdacht, zoals het bekende Genocide Memorial in Kigali. Herinneringen aan een verschrikkelijk verleden, maar ook symbolen van verzoening en een hoopvolle toekomst.

Naar aanleiding van onze ervaringen gaan we met elkaar in gesprek en delen we ervaringen. We denken na over thema’s als ‘wederkerigheid in diaconaat’ en ‘is hulp altijd zinvol?

REISIMPRESSIE
Deze diakenenreis is een boeiende reis waarbij je bekend raakt met alle facetten die te maken hebben met ontwikkelingssamenwerking. Een reiservaring die je verder helpt in je diaconale werk en die je als diaken dus zeker niet mag missen!

Voor een video-impressie van de reis klik je op de afbeelding.

VOORLOPIG REISSCHEMA:

Dinsdag 26 september
De deelnemers reizen op eigen gelegenheid naar vliegveld Brussel Zaventem. We vertrekken ’s morgens vroeg en hebben een rechtstreekse vlucht naar Kigali. Daar hopen we begin van de avond te arriveren en zullen we de nacht doorbrengen.

Woensdag 27 september
We vertrekken ’s morgens vroeg richting het projectgebied Rusizi en genieten onderweg van een schitterend landschap. Aan het einde van de middag arriveren we in Kamembe, waar we de komende dagen zullen verblijven. We logeren in het Peace Guesthouse aan de oevers van het meer.

Donderdag 28 t/m zondag 1 oktober
De komende dagen zijn we te gast bij onze partnerorganisatie African Evangelistic Enterprise in het district Rusizi. We beginnen dit veldbezoek op het veldkantoor in Kamembe. Daar krijgen we een presentatie over het projectgebied. We bezoeken een aantal zelfhulpgroepen en steken ook zelf de handen uit de mouwen. Ook staan er huisbezoeken op het programma. Daarnaast zullen we jeugdgroepen bezoeken die een vaktraining hebben gevolgd en nu een eigen onderneming runnen. Tijdens één van deze dagen zijn we aanwezig bij de openingsceremonie van een kleuterschool die is gebouwd door een jeugdgroep van World Servants. Ook brengen we een bezoek aan de grensbrug met Congo.

Op zaterdagmorgen maken we kennis met een kinderclub voor kinderen die via Red een Kind worden gesponsord. Zaterdagmiddag trekken we stevige wandelschoenen aan en maken we een  wandeling door het Nyungwe Forest. Dit is het oudste tropisch regenwoud van Afrika. Nyungwe Forest is wereldberoemd om haar tropische vogels en de primaten die daar leven. We brengen onder andere een bezoek aan de beroemde hangbrug ‘The Canopy Walk’. Zondagmorgen bezoeken we een Afrikaanse kerkdienst van de Anglicaanse kerk in Kamembe. ’s Middags hebben we een vrije middag.

Maandag 2 oktober
We vertrekken ’s morgensvroeg uit Kamembe en reizen naar ons tweede projectgebied Rwamagana. Onderweg brengen we een bezoek aan het beroemde Etnografisch Museum in Butare. Na een lange reisdag arriveren we aan het einde van de dag in ons hotel in Rwamagana.

Dinsdag 3 t/m donderdag 5 oktober
De komende drie dagen bezoeken we het dorpsprogramma in Rwamagana. We maken kennis met de projectmedewerkers van de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda en horen hoe deze kerk zich inzet voor de mensen in haar omgeving. Daarna gaan we op pad om verschillende zelfhulpgroepen en jeugdgroepen te bezoeken. We bezoeken een markthal die is gebouwd met behulp van Red een Kind. Hier zien we hoe gewassen en artikelen aan de man worden gebracht. Ook bezoeken we een jongerengroep die een landbouwcoöperatie is gestart en gaan we naar een viskwekerij op het meer van Muhazi. We bekijken verschillende kleuterscholen die door Red een Kind en World Servants zijn gerealiseerd. Ook brengen we een bezoek aan de lokale markt van Rwamagana.

Vrijdag 6 oktober
’s Morgens vroeg vertrekken we richting Kigali. ’s Middags staat een bezoek aan het Genocide Memorial in Kigali op het programma. Nadat we in het centrum van Kigali onze laatste Rwandese Franken hebben ingewisseld voor de benodigde souvenirs, vertrekken we naar de luchthaven. In de loop van de avond zullen we terugvliegen naar Brussel.

Zaterdag 7 oktober
Aankomst op Brussel Zaventem, waar we afscheid van elkaar zullen nemen en iedereen individueel zal verder reizen naar zijn of haar bestemming.

*Afhankelijk van beschikbare tickets kunnen deze data nog een dag afwijken. Ook kan door lokale (corona)-bepalingen het reisschema worden aangepast.

"Tijdens mijn reis als diaken heb ik het werk van Red een Kind met eigen ogen mogen zien, en met eigen hart mogen voelen. Dit heeft mijn ogen en hart verder geopend en handen en voeten gegeven aan wat ik als diaken uit mag dragen. De liefde van God met anderen delen."

Jan Willem van Nieuwenhuijze - Diaken CGK Zierikzee

VOOR WIE WORDT DEZE DIAKENENREIS GEORGANISEERD?
Deze reis wordt primair georganiseerd voor diakenen en ZWO-leden. We vragen van deelnemers dat zij hun reiservaringen na afloop delen in hun eigen kerk. Daarnaast hopen we dat deelnemers bereid zijn om, vanuit hun kerk, betrokken te raken bij het werk van Red een Kind en World Servants.. Minimale groepsgrootte is 8 personen.

 

Op bezoek bij een zelfhulpgroep.

 

GEZOND OP REIS
We komen tijdens de reis in contact met mensen die als gevolg van armoede extra kwetsbaar zijn voor een coronabesmetting. Daarom verwachten we van de deelnemers dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Vanwege de aard van de reis is het belangrijk dat deelnemers in goede gezondheid verkeren en goed ter been zijn. De aanmelding voor deze reis is pas definitief als de gezondheidsverklaring op de website van World Servants is ingevuld. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met de reisleiders.

VOORBEREIDINGSDAG WOENSDAG 7 JUNI 2023
Tijdens deze dag maak je kennis met reisleiders en medereizigers. We bespreken met elkaar belangrijke thema’s, zoals omgaan met een andere cultuur en veiligheid tijdens de reis. Deze bijeenkomst is verplicht! De bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van Red een Kind, George Stephensonstraat 11 in Zwolle. Op D.V. woensdag 6 december 2023 staat de terugkomdag gepland.

PRIJS
De eigen bijdrage voor deze reis is € 1295,- p.p.  Deze reissom is inclusief retourvlucht, visa, vervoer, overnachtingen, maaltijden in de hotels en guesthouses, reis- en annuleringsverzekering en eventuele excursies. Exclusief vaccinaties, eventuele benodigde coronatests voorafgaande en tijdens de reis en persoonlijke uitgaven. Dit is een gereduceerd tarief omdat we de drempel voor deelname aan deze reis willen verlagen. Uiteraard bent u vrij om een extra bijdrage over te maken om de kosten voor deze reis te dekken.

AANMELDEN
Reisdatum: dinsdag 26 september t/m zaterdag 7 oktober 2023
Aantal deelnemers: 8-16 deelnemers
Het is helaas niet meer mogelijk om je voor deze reis aan te melden.

SAMENWERKING MET WORLD SERVANTS
Red een Kind organiseert deze reis in samenwerking met World Servants. Deze organisatie wil mensen enthousiast maken om iets voor een ander te betekenen. Jaarlijks werken zo’n 800 vrijwilligers mee in een ontwikkelingsproject van partnerorganisaties in ontwikkelingslanden. Ze bouwen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika mee aan bijvoorbeeld een school of een kliniek. Daardoor verandert niet alleen het leven van de mensen daar, maar ook de jongeren zelf veranderen. Dat noemt World Servants bouwen aan verandering.

Wilt u meer informatie over de diakenenreis naar Rwanda? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Relatiebeheer Kerken

Neem contact op met Red een Kind Stuur een e-mail (038) 460 4648