DIAKENENREIS RWANDA 2022

6 t/m 15 oktober 2022

 

Deze reis is volgeboekt. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden. In het najaar van 2023 hopen we opnieuw deze diakenenreis naar Rwanda te organiseren. Zodra er meer bekend is over deze reis, zullen we dat via deze pagina bekend maken. Wil je op de hoogte worden gehouden? Neem dan contact op met onze relatiebeheerder voor kerken via kerken@redeenkind.nl. 

 

Diaconaat gaat pas écht leven als je het van dichtbij meemaakt, ziet, ruikt en proeft. Daarom nodigen Red een Kind en World Servants je uit mee te gaan met deze 10-daagse diakenenreis naar Rwanda.

 

Na een aantal succesvolle kerkenreizen en studiereizen voor predikanten, organiseren Red een Kind en World Servants een speciale diakenenreis naar Rwanda. 

Heb je als diaken altijd al eens een kijkje willen nemen in de keuken van een ontwikkelingsorganisatie? En ben je benieuwd hoe kerken in ontwikkelingslanden hun diaconale roeping gestalte geven? Dan is dit je kans! We reizen af naar Rwanda, waar we kennismaken met het diaconale werk van Red een Kind, de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda (EPR) en African Evangelistic Enterprise (AEE). Uiteraard is er tijdens de reis veel ruimte voor natuur en cultuur en ontmoetingen met de Rwandese bevolking.

POJECTBEZOEKEN
Tijdens de verschillende projectbezoeken maken we kennis met de werkwijze van Red een Kind. We zien hoe zelfhulpgroepen functioneren en hoe dit de levens van de betrokken gezinnen structureel verandert. We ontdekken het belang van een goede start voor ieder kind (Early Childhood Development). We gaan langs bij kinderclubs en bezoeken verschillende kleuterscholen, waarvan er een aantal zijn gebouwd tijdens de jongerenreizen van World Servants. We zien hoe de lokale organisaties waar we mee samenwerken zich inzetten om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren en we ontmoeten jongeren die een vaktraining volgen en op deze manier een bestaan opbouwen. Ook gaan we op bezoek bij de mensen thuis. Deze ontmoetingen laten een onuitwisbare indruk achter!

LAND VAN DE DUIZEND HEUVELS
Rwanda wordt niet voor niets ‘Het land van de duizend heuvels’ genoemd. Tijdens onze reis genieten we van het schitterende berglandschap met adembenemende vergezichten. We verblijven aan de oevers van het Lake Kivu. Wandelen met een gids door het Nyungwe Forest; het grootste tropisch regenwoud van Centraal Afrika. En hebben indrukwekkende ontmoetingen met de lokale bevolking.

Onderweg bezoeken we ook verschillende plaatsten waar de genocide van 1994 wordt herdacht, zoals het bekende Genocide Memorial in Kigali, of de beroemde kerk in Nyamata. Herinneringen aan een verschrikkelijk verleden, maar ook symbolen van verzoening en een hoopvolle toekomst.

Naar aanleiding van onze ervaringen gaan we met elkaar in gesprek. We denken na over thema’s als ‘wederkerigheid in diaconaat’ en ‘is hulp altijd zinvol? Wat is de meerwaarde van hulpverlening in bijbels perspectief?

REISIMPRESSIE
Deze diakenenreis is een boeiende reis waarbij je bekend raakt met alle facetten die te maken hebben met ontwikkelingssamenwerking. Een reiservaring die je verder helpt in je diaconale werk en die je als diaken dus zeker niet mag missen!

Voor een video-impressie van de reis klik je op de afbeelding.

VOORLOPIG REISSCHEMA:

 

Donderdag 6 oktober
Vertrek vanaf Brussel Airport. Rechtstreekse vlucht naar Kigali, waar we begin van de avond arriveren en de nacht zullen doorbrengen.

Vrijdag 7 oktober
We vertrekken ’s morgens vroeg richting het projectgebied Rusizi. We rijden langs de oevers van Lake Kivu en genieten onderweg van een schitterend landschap. Onderweg hebben we een tussenstop voor een uitgebreide lunch aan het meer. Aan het einde van de middag arriveren we in Kamembe, waar we de komende dagen zullen verblijven. We logeren in het Peace Guesthouse aan de oevers van het meer.

Zaterdag 8 oktober
We bezoeken het veldkantoor van Red een Kind in Kamembe. Na een presentatie over het projectgebied, gaan we op bezoek bij een aantal zelfhulpgroepen. We bezoeken deelnemers van de zelfhulpgroepen thuis en steken ook zelf de handen uit de mouwen. Ook maken we kennis met een kinderclub voor kinderen die via Red een Kind worden gesponsord. Aan het einde van de middag brengen we een bezoek aan de grensbrug met Congo.

Zondag 9 oktober
’s Morgens bezoeken we een Afrikaanse kerkdienst. ’s Middags trekken we stevige wandelschoenen aan en maken we een flinke wandeling door het Nyungwe Forest. Dit is het oudste tropisch regenwoud van Afrika. Nyungwe Forest is wereldberoemd om haar tropische vogels en de primaten die daar leven. We brengen onder andere een bezoek aan de beroemde hangbrug ‘The Canopy Walk.

Maandag 10 oktober
In de morgen gaan op we op bezoek bij een aantal jeugdgroepen die dankzij een vaktraining een eigen onderneming zijn gestart. ‘s Middags bezoeken we verschillende kleuterscholen die door Red een Kind zijn opgezet. Een aantal van deze scholen zijn in samenwerking met World Servants gebouwd tijdens verschillende jongerenreizen.

Dinsdag 11 oktober
We vertrekken ’s morgens vroeg richting Kigali. Onderweg brengen we een bezoek aan het beroemde Etnografisch Museum in Butare. Aan het einde van de dag arriveren we in Kigali waar we ’s avonds een kennismaking zullen hebben met de collega’s van Red een Kind in Rwanda.

Woensdag 12 oktober
’s Morgens vroeg vertrekken we richting het projectgebied Bugesera. Hier bezoeken we een zelfhulpgroep en een jongerengroep die, nadat het project een aantal jaar geleden succesvol is afgerond, zelfstandig zijn doorgegaan. We zien hier de blijvende resultaten van onze aanpak. Aan het einde van de middag brengen we een bezoek aan het Nyamata Genocide Memorial. Daarna reizen we door naar ons projectgebied Rwamagana, waar we de nacht door zullen brengen.

Donderdag 13 oktober
’s Morgens maken we kennis met de projectmedewerkers van de Presbyteriaanse Kerk in Rwamagana. We horen hoe deze kerk zich inzet voor de mensen in haar omgeving. Daarna gaan we op pad om verschillende zelfhulpgroepen en jeugdgroepen te bezoeken. Hier zien we onder andere hoe jongeren een landbouwcoöperatie zijn gestart en bezoeken we een viskwekerij op het meer van Muhazi.

Vrijdag 14 oktober
’s Morgens brengen we een bezoek aan de lokale markt van Rwamagana. Daarna vertrekken we richting Kigali, waar we een bezoek brengen aan het kantoor van Red een Kind Rwanda voor een evaluatie van deze reis. ’s Middags staat een bezoek aan het Genocide Memorial in Kigali op het programma. Nadat we op de toeristenmarkt onze laatste Rwandese Franken hebben ingewisseld, vertrekken we naar de luchthaven, waar vandaan we in de loop van de avond zullen terugvliegen naar Brussel.

Zaterdag 15 oktober
Aankomst op Brussel Airport, waar we afscheid van elkaar zullen nemen en iedereen individueel zal verder reizen naar zijn of haar bestemming.

 

*Afhankelijk van beschikbare tickets kunnen deze data nog een dag afwijken. Ook kan door lokale corona-bepalingen het reisschema worden aangepast.

"Tijdens mijn reis als diaken heb ik het werk van Red een Kind met eigen ogen mogen zien, en met eigen hart mogen voelen. Dit heeft mijn ogen en hart verder geopend en handen en voeten gegeven aan wat ik als diaken uit mag dragen. De liefde van God met anderen delen."

Jan Willem van Nieuwenhuijze - Diaken CGK Zierikzee

DOELGROEP
Deze reis wordt primair georganiseerd voor diakenen, ZWO-leden en overige diaconaal betrokken ambtsdragers. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij hun reiservaringen na afloop delen in eigen gemeente en omgeving. Minimale groepsgrootte is 8 personen.

VOORBEREIDINGSDAG WOENSDAG 7 SEPTEMBER 2022
Tijdens deze dag maak je kennis met reisleiders en medereizigers. We bespreken met elkaar belangrijke thema’s, zoals omgaan met een andere cultuur en veiligheid tijdens de reis. Deze bijeenkomst is verplicht! De bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van Red een Kind, George Stephensonstraat 11 in Zwolle.

REIZEN TIJDENS CORONA
De kleurcode voor Rwanda is door de Nederlandse overheid per 30 september 2021 op geel gezet. Door maatregelen van de Rwandese overheid is het veilig is om naar Rwanda af te reizen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Er zal op verschillende momenten een risico-inventarisatie worden gehouden waarbij we zullen bepalen of het verantwoord is om af te reizen naar Rwanda. Mocht de reis niet door kunnen gaan, dan zullen we in overleg een nieuwe datum plannen. Ook heb je dan de mogelijkheid uw inschrijving ongedaan te maken en eventuele betalingen terug te krijgen.

We komen tijdens de reis in contact met mensen die als gevolgen van armoede extra kwetsbaar zijn voor een coronabesmetting. Daarnaast is de gezondheidszorg in Rwanda anders georganiseerd dan wij gewend zijn. Ook zijn de regels  streng wanneer er een coronabesmetting wordt geconstateerd en kunnen deze regels worden aangepast wanneer de regering dat nodig vindt. Zo kunnen regels (gaan) afwijken voor personen die niet zijn gevaccineerd. Om aan deze reis deel te nemen is een volledige vaccinatie noodzakelijk om ongewenste situaties tijdens de reis te voorkomen (bijvoorbeeld verbod op bijwonen van bijeenkomsten, restaurantbezoek of reizen per bus). Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!

PRIJS
De reissom is € 975,- p.p. Dit is een gereduceerd tarief. Deze reissom is inclusief retourvlucht, visa, vervoer, overnachtingen, maaltijden, reis- en annuleringsverzekering en eventuele excursies. Exclusief vaccinaties, eventuele benodigde coronatests voorafgaande en tijdens de reis en persoonlijke uitgaven.

INSCHRIJVING
Reisdatum: 6 t/m 15 oktober 2022
Aantal deelnemers: 8-12 deelnemers
Aanmelden uiterlijk voor 1 juni 2022

Aanmelden voor deze reis gaat via de website van World Servants.

Voor vragen of inschrijven kun je terecht bij Ard-Jan Kok

Mobiel: 06 -26 89 68 64
Email: ard-jan.kok@redeenkind.nl

Wilt u meer informatie over de diakenenreis naar Rwanda? Neem dan vrijblijvend contact op met Ard-Jan Kok.

Neem contact op

Relatiebeheerder Kerken