DIAKENENREIS RWANDA 2022

7 t/m 15 oktober 2022

 

Diaconaat gaat pas écht leven als je het van dichtbij meemaakt, ziet, ruikt en proeft. Daarom nodigen Red een Kind en World Servants u uit mee te gaan met deze 14-daagse studiereis voor predikanten en kerkelijk werkers naar Rwanda.

 

Na een aantal succesvolle kerkenreizen en studiereizen voor predikanten, organiseren Red een Kind en World Servants een speciale diakenenreis naar Rwanda. 

Heb je als diaken altijd al eens een kijkje willen nemen in de keuken van een ontwikkelingsorganisatie? En ben je benieuwd hoe kerken in ontwikkelingslanden hun diaconale roeping gestalte geven? Dan is dit je kans! We reizen af naar Rwanda, waar we kennismaken met het diaconale werk van de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda (EPR) en African Evangelistic Enterprise (AEE).

Tijdens de verschillende projectbezoeken maken we kennis met de werkwijze van Red een Kind. We zien hoe zelfhulpgroepen functioneren en hoe dit de levens van de betrokken gezinnen structureel verandert. We ontdekken het belang van een goede start voor ieder kind (Early Childhood Development). We gaan langs bij kinderclubs en bezoeken verschillende kleuterscholen, waarvan er een aantal zijn gebouwd tijdens de jongerenreizen van World Servants. We zien hoe de lokale organisaties waar we mee samenwerken zich inzetten om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren en we ontmoeten jongeren die een vakopleiding volgen en op deze manier een bestaan opbouwen.

Rwanda wordt niet voor niets ‘Het land van de duizend heuvels’ genoemd. Tijdens onze reis genieten we van het schitterende berglandschap met adembenemende vergezichten. We verblijven aan de oevers van het Lake Kivu. Wandelen met een gids door het Nyungwe Forest; het grootste tropisch regenwoud van Centraal Afrika. En hebben indrukwekkende ontmoetingen met de lokale bevolking.

Onderweg bezoeken we ook verschillende plaatsten waar de genocide van 1994 wordt herdacht, zoals het bekende Genocide Memorial in Kigali, of de beroemde kerk in Nyamata. Herinneringen aan een verschrikkelijk verleden, maar ook symbolen van verzoening en een hoopvolle toekomst.

Naar aanleiding van onze ervaringen gaan we met elkaar in gesprek. We denken na over thema’s als ‘wederkerigheid in diaconaat’ en ‘is hulp altijd zinvol? Wat is de meerwaarde van hulpverlening in bijbels perspectief?

Kortom een boeiende reis, waarbij je bekend raakt met alle facetten die te maken hebben met ontwikkelingssamenwerking. Een reiservaring die je verder helpt in je diaconale werk, en die je als diaken dus zeker niet mag missen!

VOORLOPIG REISSCHEMA:

VR 7 OKT
Vertrek vanaf Brussel Airport. Rechtstreekse vlucht naar Kigali, waar we begin van de avond arriveren en de nacht zullen doorbrengen.

ZA 8 OKT
We bezoeken het projectgebied Bugesera. Hier maken we kennis met een kinderclub voor kinderen die via Red een Kind worden gesponsord. Ook gaan we langs bij een zelfhulpgroep en een jongerengroep die, nadat het project een aantal jaar geleden succesvol is afgerond, zelfstandig zijn doorgegaan. We zien hier de blijvende resultaten van onze aanpak. Aan het einde van de middag brengen we een bezoek aan het Nyamata Genocide Memorial.

ZO 9 OKT
Na bezoek aan een kerkdienst in Kigali vertrekken we richting het projectgebied Rusizi. We rijden langs de oevers van Lake Kivu en genieten van een schitterend landschap. Aan het einde van de middag arriveren we in Kamembe, waar we de komende dagen zullen verblijven.

MA 10 OKT
We bezoeken het veldkantoor van Red een Kind in Kamembe. Na een presentatie over het projectgebied, gaan we op bezoek bij een aantal zelfhulpgroepen. We bezoeken deelnemers van de zelfhulpgroepen thuis en steken ook zelf de handen uit de mouwen. Ook gaan we op bezoek bij een aantal jeugdgroepen die dankzij een vakopleiding een eigen onderneming zijn gestart. Aan het einde van de middag brengen we een bezoek aan de grensbrug met Congo.

DI 11 OKT
’s Morgens staat een excursie naar het Nyungwe Forest op het programma. Onder begeleiding van een gids wandelen we door het tropisch regenwoud. ‘s Middags bezoeken we verschillende kleuterscholen die door Red een Kind zijn opgezet. Een aantal van deze scholen zijn in samenwerking met World Servants gebouwd tijdens verschillende jongerenreizen.

WO 12 OKT
’s Morgens vroeg vertrekken we richting het projectgebied Rwamagana. Onderweg stoppen we in Butare voor de lunch. Na een lange reisdag komen we aan in de stad Rwamagana waar we de rest van de reis zullen verblijven.

DO 13 OKT
’s Morgens maken we kennis met de projectmedewerkers van de Presbyteriaanse Kerk. We horen hoe deze kerk zich inzet voor de mensen in haar omgeving. Daarna gaan we op pad om verschillende zelfhulpgroepen en jeugdgroepen te bezoeken. Hier zien we onder andere hoe jongeren een landbouwcoöperatie zijn gestart en bezoeken we een viskwekerij op het meer van Muhazi.

VR 14 OKT
’s Morgens brengen we een bezoek aan de lokale markt van Rwamagana. Daarna vertrekken we richting Kigali, waar we een bezoek brengen aan het kantoor van Red een Kind Rwanda voor een evaluatie van deze reis. ’s Middags staat een bezoek aan het Genocide Memorial op het programma. Nadat we op de toeristenmarkt onze laatste Rwandese Franken hebben ingewisseld, vertrekken we naar de luchthaven, waar vandaan we in de loop van de avond zullen terugvliegen naar Brussel.

ZA 15 OKT
Aankomst op Brussel Airport, waar we afscheid van elkaar zullen nemen en iedereen individueel zal verder reizen naar zijn of haar bestemming.

*Afhankelijk van beschikbare tickets kunnen deze data nog een dag afwijken. Ook kan door lokale corona-bepalingen het reisschema worden aangepast.

DOELGROEP
Diakenen, ZWO-leden, (jeugd)ouderlingen, predikanten en kerkelijk werkers. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij hun reiservaringen na afloop delen in eigen gemeente en omgeving. Minimale groepsgrootte is 8 personen.

VOORBEREIDINGSDAG
D.V. woensdag 7 september 2022. Tijdens deze dag maakt u kennis met reisleiders en medereizigers. We bespreken met elkaar belangrijke thema’s, zoals omgaan met een andere cultuur en veiligheid tijdens de reis. Deze bijeenkomst is verplicht! De bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van Red een Kind, George Stephensonstraat 11 in Zwolle.

REIZEN TIJDENS CORONA
De kleurcode voor Rwanda is door de Nederlandse overheid per 30 september 2021 op geel gezet. Door maatregelen van de Rwandese overheid is het relatief veilig is om naar Rwanda af te reizen. We houden de situatie echter nauwlettend in de gaten. Er zal op verschillende momenten een risico-inventarisatie worden gehouden waarbij we zullen bepalen of het verantwoord is om af te reizen naar Rwanda. Mocht de reis geannuleerd worden, dan zullen we in overleg bepalen of we een nieuwe datum kunnen plannen. Ook heeft u dan de mogelijkheid uw inschrijving ongedaan te maken en eventuele betalingen terug te krijgen.

We komen tijdens de reis in contact met mensen die als gevolgen van armoede extra kwetsbaar zijn voor een coronabesmetting. Ook de gezondheidszorg is op een anders georganiseerd dan wij gewend zijn. Daarnaast zijn de regels in Rwanda streng wanneer er een coronabesmetting wordt geconstateerd. Een volledige coronavaccinatie is aan te bevelen. Heeft u hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!

PRIJS
De reissom is € 975,- p.p. Dit is een gereduceerd tarief. Deze reissom is inclusief retourvlucht, visa, vervoer, overnachtingen, maaltijden, en reisverzekering. Exclusief vaccinaties, persoonlijke uitgaven en annuleringsverzekering. Voor eventuele partners geldt een regulier tarief. Deze is op aanvraag beschikbaar.

INSCHRIJVING
Datum:                                  7 t/m 15 oktober 2022
Inschrijven voor:                  24 juni 2022

Voor vragen of inschrijven kun je terecht bij Ard-Jan Kok
Mobiel:                                  06 -26 89 68 64
Email:                                    ard-jan.kok@redeenkind.nl

Reisfolder diakenenreis 2022

Download

Wilt u meer informatie over de studiereis naar Rwanda? Neem dan vrijblijvend contact op met Ard-Jan Kok.

Neem contact op

Relatiebeheerder Kerken