Diaconaal Project 'Kleuterscholen in Rwanda'

 

Ben je op zoek naar een concreet en aansprekend diaconaal project voor jouw kerk?
Dan ben je bij Red een Kind aan het juiste adres!
Als kerk kun je het verschil maken voor kinderen in armoede.
Kom in actie voor kleuterscholen in Rwanda!

BOUW MEE AAN KLEUTERSCHOLEN IN RWANDA!

Red een Kind wil in Rwanda samen met AEE en de Presbyteriaanse Kerk (EPR),  in de komende jaren meerdere kleuterscholen bouwen. Hierdoor kunnen straks per jaar ruim 120 kinderen naar school. Kom met jouw kerk in actie om de bouw van één van deze kleuterscholen financieel mogelijk te maken!

Je wordt via foto’s en filmpjes op de hoogte gehouden van de vorderingen van de bouw van jullie school. Ook is het mogelijk om tijdens de jaarlijkse diakenenreis jullie kleuterschool te bezoeken.

Een goede basis is van levensbelang!

Goed onderwijs is voor kinderen van cruciaal belang. In Rwanda gaan veel kinderen pas vanaf hun zesde of zevende jaar naar de basisschool. Daardoor lopen ze een enorme leerachterstand op die niet meer in te halen is. Daarom richt Red een Kind, samen met ouders, kleuterscholen op, zodat deze kinderen toch naar school kunnen. Daar krijgen kinderen de kans zich spelenderwijs te ontwikkelen en zich voor te bereiden op het basisonderwijs. Ook wordt de groei en ontwikkeling van de kinderen goed in de gaten gehouden. Dagelijks wordt bovendien op school een voedzame en gezonde maaltijd voor de kinderen bereid.

Een kleuterschool doet tevens dienst als ECD-centrum. Dit kan je vergelijken met een ‘centrum voor jeugd en gezin’, zoals wij die in Nederland kennen; een soort consultatiebureau. ECD staat voor ‘Early Childhood Development’ en gaat over het ondersteunen van kinderen en hun ouders in de eerste levensjaren. Niet alleen onderwijs, maar ook goede voeding, opvoeding, hygiëne en bescherming zijn thema’s waar aandacht aan wordt besteed. Er worden in deze ECD-centra bijvoorbeeld ook cursussen gegeven over thema’s als ouderschap. Zo krijgen kinderen een goede basis voor de rest van hun leven.

Klik hier voor de video ‘Een goede start voor peuters en kleuters’

De kleuterschool in de gemeenschap
De bouw van een kleuterschool staat niet op zichzelf. Ze is onderdeel van onze duurzame dorpsgerichte aanpak waarin het kind centraal staat. De kleuterschool wordt gebouwd in één van de gemeenschappen waar wij werken. De hele gemeenschap wordt hierbij betrokken. Iedere kleuterschool heeft een eigen comité waarin onder andere het hoofd van de gemeenschap, de directeur van de basisschool, een afgevaardigde namens de lokale overheid en de ouders vertegenwoordigd zijn. Wanneer de bouw van de kleuterschool is afgerond, wordt het gebouw overgedragen aan de lokale gemeenschap die vanaf dan de verantwoordelijkheid draagt voor het gebouw en de schoolactiviteiten en trainingen die daarin plaatsvinden.

GASTHUISKERK MIDDELBURG

In 2021 heeft de Gasthuiskerk (CGK) in Middelburg geld ingezameld om de bouw van een kleuterschool in Rwanda mogelijk te maken. Bert Renkema, de predikant van deze gemeente, reisde vorig jaar naar Rwanda en was daar getuige van de opening van deze kleuterschool.

Klik hier voor meer informatie over het project van de Gasthuiskerk in Middelburg

Wat zijn de kosten van een kleuterschool?
Een kleuterschool bestaat uit drie klaslokalen, een kantoor voor de staf en onderwijzend personeel, een keuken, toiletvoorzieningen, een watertank, schoolinventaris en lesmateriaal. Per kleuterschool is € 32.000 euro nodig.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten per onderdeel:
3 klaslokalen € 18.000 (€ 6.000 per lokaal)
1 kantoor € 3.000
1 Keuken en magazijn € 4.000
1 Toiletgroep € 3.500
1 Watertank € 1.500
Inventaris + lesmateriaal € 2.000

Hoe werkt het diaconaal project?
Wanneer je erover nadenkt om als kerk (een gedeelte van) de bouw van een kleuterschool mogelijk te maken, dan komen we graag bij jou langs om een presentatie te geven en vragen beantwoorden. Wanneer jullie het besluit nemen om het project op te steunen, dan spreken we met elkaar af wanneer het project start, wat het streefbedrag is en op welke datum het project wordt afgerond. Ook denken we graag mee over de wijze waarop het project vormgegeven kan worden en wat Red een Kind daarin kan betekenen.

In de laatste fase van het project, wanneer er zicht is op het financiële eindresultaat, wordt in overleg met Red een Kind Rwanda het bouwtraject opgestart. In overleg met de overheid wordt de locatie voor de kleuterschool bepaald en de voorbereidingen worden in gang gezet. De bouw van de kleuterschool vindt plaats nadat het diaconale project is afgerond en de financiering rond is. Tijdens de bouw word je met foto’s en filmpjes op de hoogte gehouden van de bouwvorderingen.

Jaarlijks organiseert Red een Kind in samenwerking met World Servants, in het najaar een diakenenreis naar Rwanda. Tijdens deze reis is het ook mogelijk om de kleuterschool te bezoeken. Daarnaast is het mogelijk voor jongeren uit je gemeente om, samen met World Servants, mee te bouwen aan één van deze kleuterscholen.

Meer informatie
Denk je erover na om (een gedeelte van) dit doel te helpen realiseren? Wij komen graag langs om je meer te vertellen over dit project en de mogelijkheden voor jouw gemeente. Neem voor meer informatie contact op met onze relatiebeheerder voor kerken. Zijn contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Downloads
Kleurplaat kleuterscholen Rwanda

Ben je geïnteresseerd in het diaconaal project 'Kleuterscholen in Rwanda'?

Neem contact op

Neem contact op met Red een Kind Stuur een e-mail (038) 460 4648

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte