“De duurzame aanpak vind ik heel mooi, omdat je daarmee een heel dorp helpt”

Juda van der Lee (17) hoeft niet lang na te denken over zijn wens voor  sponsorkind Susan. Met een glimlach op zijn gezicht zegt hij: “Ik wens Susan heel veel geluk en gezondheid toe. Ook voor haar familie en voor de plek waar ze woont.”  

Juda is de oudste zoon van het gezin van Marinke en Bram van der Lee. Dochter Susanna is 14 en haar naam was de reden dat haar ouders in 2017 Susan gingen sponsoren. “Ik zag haar op de website van Red een Kind staan en de naam Susan sprak ons natuurlijk ontzettend aan”, vertelt Marinke. “De sponsoring komt zo dichterbij voor onze kinderen Juda en Susanna. Daardoor gaat het werk van Red een Kind ook meer voor ze leven. We vinden het fijn dat we weten dat ons sponsorkind in Malawi woont, samen met haar oma, moeder en nog een jonger zusje.”

Leukste
Het is leuk om te merken hoe sponsoring doorwerkt in het leven van het gezin. “Het meest bijzonder vind ik de reactie die het bij mijn eigen kinderen oproept”, vertelt vader Bram op een enthousiaste toon. In het dagelijks leven is hij docent Bakkerij op een mbo-school. Bram merkt dat zijn kinderen actief meedenken over wat ze voor Susan kunnen doen. Bram: “Ze laten het initiatief niet alleen aan ons over. Zo van: dat doen papa en mama wel even. Juda en Susanna maken tekeningen, schrijven kaarten en ze geven een deel van hun zakgeld weg aan Red een Kind.”   

Schrijven
Ook op deze dag worden kaarten geschreven aan sponsorkind Susan. Met elkaar zitten ze gezellig aan de eettafel. Marinke heeft de spullen klaargelegd en Bram heeft voor lekkere koekjes en drankjes gezorgd. Juda en Susan kiezen allebei een kaart uit die ze mooi vinden.  

Juda schrijft en spreekt hardop mee: “We heard you like sports and cooking. We do too! We practice judo and inline skating.” Dan stopt Juda met schrijven en vraagt zich hardop af: “Weten ze in Malawi eigenlijk wat inline skating is of zal ik dat nog uitleggen?” Marinke antwoordt dat dat misschien een mooi idee is voor de volgende brief. Ze kunnen dan een foto maken van Susanna in haar skeelerpak en die meesturen.  

Ook Susanna schrijft een kaart en krijgt daarbij de hulp van haar vader. Ze heeft een oer-Hollands exemplaar uitgezocht met illustraties van Fiep Westendorp: “We hope you’re doing very well. How is your school going? I am very glad I am promoted to 3e class of my own school. In which grade are you now? I heard that you like running a lot.” 

Delen
Marinke is heel enthousiast over het werk van Red een Kind. Ze staat als juf voor de kleuterklas en weet uit ervaring dat jonge kinderen vaak bidden: ‘Wilt U voor de arme mensen zorgen’. “En nu werkt dat veel persoonlijker door in ons leven. Ik wil Juda en Susanna graag meegeven dat het goed is om je rijkdom te delen. Het is niet van ons want wij hebben het van God gekregen om daarmee anderen te helpen. Het sponsoren van Susan is een hele mooie uiting om hieraan handen en voeten te geven.”  

Bram vult aan: “Mijn drijfveer om een kind in een ander land te sponsoren, is dat ik het heel belangrijk vind om naar mijn medemens om te kijken. Ik wil als sponsor Susan het gevoel geven dat zij er niet alleen voor staat. Dat er mensen zijn die haar niet kennen, maar wel naar haar omkijken en haar willen steunen.  

De kleine dingen
Door de sponsoring van Susan staan Bram en Marinke anders in het leven. Ze zijn zelf de ‘kleine’ dingen in het leven veel meer gaan waarderen. Wat voorheen heel vanzelfsprekend was daar zijn ze nu heel dankbaar voor. Marinke legt uit: “De kleine dingen voor mij zijn een arm om je heen, een lach op iemands gezicht, een plantje dat groeit of een kaartje in onze brievenbus.”  

Daarom wordt ook een kaartje of tekening van Susan ontzettend gewaardeerd. Marinke vertelt met een grote glimlach: “Ik vind het heel mooi om brieven en kaarten van Susan te krijgen. Dit maakt het sponsoren heel persoonlijk voor ons. We rennen gelijk naar de brievenbus als er post is van Susan. We herkennen haar post altijd meteen want het zijn altijd bruine enveloppen.” 

Juda van der Lee schrijft een kaart
Duurzaam

Marinke zegt: “De reden dat we gekozen hebben voor sponsoring bij Red een Kind is omdat het een christelijke organisatie is, maar ook vanwege de duurzame aanpak. Dat vinden wij echt heel mooi. Dus dat niet alleen Susan wordt geholpen, maar ook haar familie en het hele dorp. Daardoor nemen de ontwikkel- en succeskansen van Susan toe omdat óók de gemeenschap geholpen wordt en om Susan heen kan staan. We denken dat als je een groep mensen steunt, dat je veel meer bereikt. De sociale cohesie wordt groter, ze helpen elkaar en met een paar mensen bereik je vaak meer dan alleen.”  

Bram vertelt: “Wij wensen Susan toe dat ze op mag groeien op een manier dat zij en haar familie zelfstandig kunnen leven en uiteindelijk zonder hulp verder kunnen. Door de sponsoring heeft Susan een grotere kans op een betere toekomst.” 

En wat wenst Susanna haar bijna naamgenoot Susan toe? “Als ik een wens zou mogen doen dan wens ik haar een fijne leefomgeving toe en dat ze het heel gezellig heeft met haar familie en vrienden.” 

Familie van der Lee

Ook verhalen lezen van andere sponsors?

Lees de verschillende sponsorverhalen!

 

 

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte