Na anderhalf uur rijden over smalle, glibberige bergweggetjes komen er een paar huizen in zicht. Ze zijn gemaakt van oranje baksteen met golfplaten dak en worden omringd door hoge bananenbomen en ander groen. Vlak achter de huizen loopt de grond steil naar beneden af: het gebied ligt hoog in de heuvels en is daardoor slecht bereikbaar. Op deze plek is nauwelijks elektriciteit en gezondheidsvoorzieningen zijn er ook niet. Terwijl hier juist heel grote gezinnen wonen. Zij moeten rondkomen van een klein stuk grond dat niet voldoende oplevert om van te leven. Hier werken we, samen met de mensen van Murwi, aan een hoopvolle toekomst voor alle kinderen.
Open deuren in Murwi
Hoera! We zijn van start!
In 2024 startte ons dorpsprogramma in Murwi, een gebied in het westen van Burundi. We kijken dankbaar terug op een jaar waarin de gezinnen enthousiast aan de slag gingen. En mét resultaat:
Er werden groepen gevormd
• 90 zelfhulpgroepen
• 13 jongerengroepen
• 11 oudergroepen
We gaven trainingen
• Aan 25 volwassenen en 12 kinderen over kinderbescherming.
• Aan 30 gezinnen over de PIP-methode (je land aanpassen tegen klimaatverandering, moestuinen aanleggen en gevarieerd eten verbouwen).
• Over imker of mandenmaker worden aan 23 jongeren.
Het onderwijs ontwikkelde
• We bouwden twee nieuwe klaslokalen waar 30 peuters onderwijs krijgen.
• Ouders ondersteunen leerkrachten door bijvoorbeeld lunch klaar te maken voor de kinderen.
Update Shadarake en Janine
Sinds Janine (29 jaar) en haar man lid zijn van een zelfhulpgroep, verandert het leven van hun gezin. Janine vertelt: “Alle leden van onze groep hebben al geld kunnen lenen uit onze gezamelijke spaarpot. Ikzelf heb twee keer geld geleend; eerst om een stuk land te huren en onderwijs voor mijn twee oudste kinderen te betalen. Die lening kon ik binnen drie maanden terugbetalen. Een paar weken geleden heb ik nog een keer geld geleend, hiervan wil ik bonenzaden kopen om te planten op ons land.”
Het programma in Murwi is succesvol gestart! Mede dankzij uw steun durven gezinnen voorzichtig weer te dromen over de toekomst. In 2025 willen we meer zelfhulpgroepen trainen, maar ook ouder- en kindergroepen starten. Helpt u mee?
Kinderen in Murwi…
.. komen uit gezinnen van soms wel meer dan twaalf kinderen. Er is niet altijd genoeg te eten voor iedereen.
… zijn vaak verantwoordelijk voor het halen van water.
… gaan pas naar school vanaf zeven jaar (of ouder).
… hebben bij school geen speelveld waar ze kunnen sporten of spelen vanwege de steile hellingen.
… stoppen vaak eerder met school, bijvoorbeeld door gebrek aan schoolgeld of omdat ze moeten werken van hun ouders.
… zijn kwetsbaar voor ziektes, maar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is ver weg.
… krijgen soms te maken met huiselijk geweld.
Warm onthaal
In voorbereiding op de start van dit dorpsprogramma bezocht Marian Heek, Communicatiemanager bij Red een Kind, eind 2023 het gebied Murwi. Ondanks de moeilijke omstandigheden hier, werd ze verrast toen ze een van de dorpen in het gebied binnenkwam.
De droom van Jean
Jean is programmamanager bij Help Channel, onze partnerorganisatie in Burundi. We spraken hem over Murwi.
Bekijk de video van het interview hier
Wat kun je vertellen over Murwi? Wat is het voor soort gebied?
“Murwi ligt in het noorden van Burundi, dicht bij de grenzen met DR Congo en Rwanda. Het is een gebied met hoge heuvels, slecht begaanbare wegen, een vriendelijke bevolking en goudmijnen. In dit gebied leven veel grote gezinnen. In totaal wonen hier ongeveer 125.460 mensen die voornamelijk afhankelijk zijn van de landbouw. Door de klimaatverandering zijn er hier vaak overstromingen en aardverschuivingen. Hierdoor verliezen mensen hun huis of land of verdrinken er kinderen die te dicht bij de rivieren komen. Dit gebied wordt ook gekenmerkt door hoge werkloosheid, gebrek aan onderwijs en grote armoede. Je zou kunnen zeggen dat in Murwi de meest kwetsbare mensen van Burundi wonen. Omdat het gebied moeilijk bereikbaar is, is hulp bieden hier erg ingewikkeld. Red een Kind is de eerste NGO die in dit gebied aan de slag gaat.”
Hoe staat het met voedselzekerheid? Hebben mensen genoeg te eten?
“Nee, er is niet genoeg te eten. Er zijn teveel mensen en ze hebben te kleine stukken land. Daar komt bij dat de oogst vaak niet goed is en erosie maakt landbouw soms onmogelijk. De oplossing ligt in nieuwe manieren van werken: leren wat je kunt doen om je land te beschermen tegen erosie, maar ook over het belang van vee houden. We hebben dieren nodig naast landbouw. We willen ook graag investeren in goede zaden zodat het land goede groenten oplevert, dan gaat de markt ook groeien.”
Hoe zit het met het onderwijs hier?
“De scholen zijn niet goed. Er zijn wel voldoende leerkrachten, maar die zijn vaak niet goed gekwalificeerd. De meerderheid van de kinderen hier gaat niet naar school. Deels omdat ze werk zoeken om meer inkomen te verdienen voor het gezin, maar ook omdat ze geen goede voorbeelden zien van kinderen die wél naar school gaan en daar profijt van hebben. We willen heel graag een peuter-/kleuterschool starten in dit jaar. De middelen zijn er wel, maar geld voor cement is er nog niet. Dus het is de vraag of het gaat lukken.”
Zijn er nog meer plannen voor 2024?
“Zeker: de focus komend jaar ligt op het vormen van zelfhulpgroepen, het versterken van de dorpsgemeenschap, trainingen geven en oudergroepen opstarten. Daarin kunnen we verschillende onderwerpen bespreekbaar maken zoals kinderrechten, seksualiteit, het belang van goed onderwijs en goede voeding, enzovoorts. Op deze manier zetten we sociale structuren neer en we zien: samenwerken geeft mensen kracht!”
Wat is je droom voor de kinderen hier?
“Dat er meer peuter-/kleuterscholen zijn. Het plan is nu om elf scholen te starten; twee of drie in een schoolgebouw en de rest in huizen, kerken of op andere plekken. We willen onderwijs echt stimuleren.”
Steunt u dit project?