Als Gijs Griffioen op 93-jarige leeftijd overlijdt, is het geen verrassing dat hij zijn geld aan goede doelen nalaat. Een groot bedrag kwam bij Red een Kind terecht. Marja Verburg (67) had een bijzondere band met haar oom: “Ik ben er trots op dat het hem – als arme boer – gelukt is zo’n groot bedrag na te laten en weg te schenken.”
De erfenis van oom Gijs
“Oom Gijs was in al zijn eenvoud een bijzondere man. Hij is als boer zijn hele leven blijven wonen op de boerderij van zijn ouders, net buiten Utrecht. Van jongs af aan logeerde ik daar. Ik was dol op oom Gijs, ging mee het hooiland in, waakte met hem als de zeug moest biggen, en soms nam hij me ’s ochtends vroeg mee uit vissen.
De bijzondere band tussen ons is altijd gebleven. Ook toen mijn grootouders allang overleden waren, kwam ik regelmatig op de boerderij. Ik heb zelfs een aantal jaren naast hem gewoond. Het gaf een band dat we beiden geen partner en kinderen hadden, en ik vond het gewoon een heel lieve man. Hij was stil op een mooie manier, kon intens genieten van kleine dingen, en had veel humor.”
Was het bekend dat oom Gijs zijn geld aan goede doelen wilde nalaten?
“Oom Gijs heeft altijd veel geld gegeven aan goede doelen en aan de kerk. Voor zichzelf eiste hij geen enkele luxe, hij at uit de tuin, had eenvoudige kleding en meubels en ging bijna nooit uit. Toen hij in de tachtig was, hebben een vrouw uit de kerk (die veel voor hem deed) en ik hem geholpen om zijn testament op te stellen. Inmiddels had hij veel land verkocht en had dus een behoorlijk bedrag op de bank staan. Later kwam daar de verkoop van de boerderij bij.
Oom Gijs had een lijst met twaalf goede doelen die hij erfgenaam wilde maken. De notaris gaf aan dat dat wel erg veel was, en oom Gijs heeft die uiteindelijk teruggebracht tot de drie doelen die hij het belangrijkst vond. Organisaties die hij al jarenlang steunde. Eén daarvan was Red een Kind. We hebben nog de suggestie gedaan om ook zijn neven en nichten een schenking te doen, maar hij zei: ‘Jullie hebben het allemaal goed. Ik laat mijn geld graag na aan diegenen die het het hardst nodig hebben.’ Dat vond ik heel mooi.”
‘Voor zichzelf eiste hij geen enkele luxe’
Weet je waarom oom Gijs onder meer voor Red een Kind koos?
“Oom Gijs had zelf geen kinderen, maar hield wel veel van kinderen. Zonder dat hij er moeite voor deed, trokken ze naar hem toe. Jongeren liepen graag op de boerderij om mee te helpen. Ik denk dat kinderen zich veilig bij hem voelden, omdat hij het kind in zichzelf had bewaard. Hij heeft ook altijd kinderen gesponsord.”
Hoe is het als je oom besluit zijn geld aan goede doelen te schenken? Wat doet dat met de familie/met jou?
“Persoonlijk vind ik het heel mooi dat oom Gijs op deze manier zoveel heeft kunnen betekenen voor kansarme kinderen. Ik ben er ook wel trots op dat hij daar zo voor stond, én dat het hem – als arme boer – gelukt is zo’n groot bedrag na te laten en weg te schenken.”
Welke tips zou je anderen die over nalatenschap nadenken willen meegeven?
“Mijn eerste tip: maak een testament! Eerlijk gezegd: ik heb dat zelf nog niet gedaan, maar ben wel van plan dat niet te lang uit te stellen. Anders gaat mijn nalatenschap automatisch naar mijn broers en zussen, en die hebben het allemaal goed (dat heb ik van oom Gijs geleerd!). Tweede tip: kijk goed bij welke organisaties je je betrokken voelt, en wat bij jou past. En informeer bij die organisaties naar de mogelijkheden. Ten slotte hoe mooi is het als je na je dood nog iets kunt doorgeven aan een volgende generatie.”
Meer weten over nalaten? Neem gerust contact op Simone Schoemaker. Zij helpt u graag verder.
Telefoonnummer: 038-460 46 48
E-mail: simone.schoemaker@redeenkind.nl