Juf Andrea vertelt: "Voor kinderen in armoede kan onderwijs dé escape zijn"

Benieuwd naar kindsponsoring?

> Ja, ik wil graag meer weten!

De familie Vos sponsort de tienjarige Deba Jani uit India. Want mama Andrea en papa Stefan zijn opgevoed met de waarde dat je deelt van wat je hebt. Hoe geven ze dit gedachtegoed door aan hun eigen kinderen? Glimlachend vertellen de ouders dat hun oudste dochter Eva al een gulle gever is.

“Ik krijg zakgeld en doe soms klusjes, zo kan ik geld verdienen. Laatst had ik een heleboel geld gespaard en dat wilde ik weggeven. Waarom? Gewoon, om andere mensen te helpen. Maar papa vond dat ik maar tien procent mocht weggeven, omdat ik van God ook iets voor mezelf mag houden.” Eva heeft net het hok van haar hamster schoongemaakt als ze al vertellend aan de keukentafel bij ons komt zitten. Haar broertjes Manuel en Joas zijn aan diezelfde tafel aan het kleien. Stefan verduidelijkt graag het voorval: “Eva had, voor een meisje van negen jaar, veel geld gespaard. En ze zou het zonder pardon allemaal weggeven. Prachtig! Maar ik wil haar ook leren dat je van God niet ál je geld hoeft weg te geven. Regelmatig geeft Eva spullen weg of gaat ze ergens helpen. Laatst nog: samen met een vriendinnetje ging ze afval in de buurt opruimen. Mooi om te zien.”

‘Ik leerde om te delen’
Vader en dochter zijn er samen goed uitgekomen en uiteindelijk ging er twintig euro naar een zelfgekozen doel. “Het gaf mij een blij gevoel”, vertelt Eva. En dat blije gevoel herkennen Andrea en Stefan. Stefan vertelt dat zijn ouders altijd vrijwilligerswerk deden en geld deelden. “Ik weet nog goed”, herinnert hij zich, “dat ik eens midden in de winter voor een weddenschap in een vijver ben gesprongen. Voor vijfentwintig gulden! De helft van dat geld moest van mijn vader in de collectezak van de kerk. Zo leerde ik om altijd te delen.”

Andrea en Stefan besloten jaren geleden dan ook een sponsorkind via Red een Kind te steunen. Andrea: “We waren net getrouwd toen Stefan het opperde. Hij kende de stichting door zijn jeugd. Zijn ouders sponsorden voor elk eigen kind ook een kind uit een ander land. Zelf hadden we nog geen kinderen, maar we besloten alvast een start te maken met één sponsorkind. Daar bleef het eerst bij. Ook omdat we verschillende andere doelen gingen steunen.” Stefan herinnert zich de sponsorkinderen uit zijn jeugd nog: “Ik zie de brieven die we kregen nog voor me. Het waren van die luchtpostenveloppen. Ook hingen er altijd foto’s van de kinderen in huis. Net als bij ons hier in de keuken.”

Ook jij kunt het verschil maken als sponsor!

> Ontdek hier hoe!


‘Het gaat niet om ons’
Brieven via de luchtpost krijgt de familie Vos natuurlijk niet, maar Manuel laat graag de kaarten van Deba Jani zien. Op een kaart staat de Indiase jongeman trots met zijn cricketbal. Dat is zijn lievelingssport. Op de andere foto poseert hij stralend met een geit in zijn armen. Leuke foto’s, maar Andrea en Stefan vertellen dat het hen daar niet om gaat. Andrea: “Zo’n brief voelt alsof ze zich tegenover ons verantwoorden. Oftewel: wij maken geld over en zij vertellen hoe het met ze is. Maar sponsoring gaat niet om ons. Wij hebben toevallig meer geld te besteden en dat delen we graag.” Stefan vult aan dat het krijgen van foto’s wel een mooie manier is om het sponsoren zichtbaar te maken voor de kinderen: “Wij zijn enorm gezegend, daarom wil ik ook uitdelen. We leven niet alleen voor onszelf. Dat mogen we ook naar onze kinderen uitdragen en dat wordt met Deba Jani zichtbaar.”

Onderwijs is dé escape
Deba Jani gaat naar school, net als de kinderen van de familie Vos. Joas vertelt trots dat hij naar groep één gaat. Ook Manuel gaat graag naar school, al vindt hij stiekem buiten spelen het allerleukst. Eva denkt al een klein beetje na over haar toekomst. “Mijn probleem is dat ik veel beroepen leuk vind. Dierenarts, juf, ontwerper, rechter, of dierenverzorger in de dierentuin”, somt ze op.

Dat veel kinderen in armoede niet naar school gaan, dat wisten ze alle drie niet. Andrea, die zelf juf is, is zich hier wel van bewust. Andrea: “Goed onderwijs is enorm belangrijk. En dan heb ik het niet alleen over het leren van taal en rekenen. Ook het sociale aspect telt mee. Je wordt geprikkeld en uitgedaagd.” Stefan vult aan: “En voor kinderen in armoede kan onderwijs dé escape zijn die ze nodig hebben voor een goede toekomst. We vinden het belangrijk dat door onze sponsoring ook Deba Jani naar school kan.”

Als we het gesprek aan de keukentafel afsluiten, zijn Eva, Manuel en Joas al voor de televisie gedoken. Andrea en Stefan zijn nog niet uitgepraat over dit onderwerp. Andrea: “Het was mooi om zo samen met de kinderen over dit onderwerp te praten. Misschien doen we dat wel te weinig. Natuurlijk weten ze dat we Deba Jani sponsoren, maar we kunnen het er nog best vaker over hebben.”

Andrea (38) en Stefan (36) Vos wonen met hun drie kinderen (Eva (9), Manuel (7) en Joas (4)) in Amersfoort. Stefan is eigenaar van een consultancybureau en Andrea is leerkracht in groep 7. Het gezin sponsort Deba Jani (10) uit India.

Wil je weten welke kinderen nog op zoek zijn naar een sponsor?

> Ja, dat wil ik bekijken!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte