‘Ook wij proberen met duurzaamheid bezig te zijn’

Benieuwd naar kindsponsoring?

> Ja, ik wil graag meer weten!

Er is meer in het leven dan wijzelf. En dat is de reden dat de familie Van den Dool kinderen sponsort. Ze hebben hun drie kinderen gekoppeld aan een sponsorkind. Ze bidden ervoor en de foto hangt op hun eigen kamer. Marije: “We willen onze kinderen meegeven dat er mensen op de wereld zijn die een ander leven hebben dan wij.”

De familie Van den Dool bestaat uit vader Pieter (41), moeder Marije (41), Josefie (11), Juda (9) en Zaraï (7) en ze sponsoren sinds 2020 de Oegandese Vicky. Zaraï laat de foto van Vicky zien. Josefie vertelt dat Vicky een beetje bij haar hoort: “Ze is een jaar jonger dan ik en in dezelfde maand jarig. Haar foto heb ik in een lijstje op mijn bureau staan. Ze voelt een beetje als mijn vriendin, ook al vergeet ik haar ook weleens omdat ik haar nog nooit heb ontmoet.”
Pieter legt uit dat ze via andere organisaties nog meer kinderen sponsoren; passend bij de leeftijden van Juda en Zaraï. Juda legt graag uit waarom het zo belangrijk is dat ze deze kinderen sponsoren: “Iedereen moet naar school kunnen, eten krijgen en schoon drinkwater hebben.”

De hele gemeenschap
Pieter en Marije vertellen dat ze, zodra ze ouders werden, besloten om kansarme kinderen op de wereld te steunen. “We sponsorden dus al via andere organisaties, maar pas een paar jaar geleden hoorden we over Red een Kind”, vertelt Marije. “De stichting sprak ons enorm aan omdat je bij Red een Kind niet alleen het kind helpt, maar de hele gemeenschap.” Pieter vult aan: “Uiteindelijk groeit zo’n gemeenschap en daar profiteert de hele samenleving van. Het versterkt elkaar op een positieve manier.” Ook zijn Marije en Pieter enthousiast over de trainingen die er binnen de projecten worden gegeven. Marije: “Ik denk dat het voor het sponsorkind positief is dat je weet dat je vader en moeder ook bij het project betrokken zijn.”

Duurzaamheid en klimaat
Red een Kind werkt op verschillende niveaus aan duurzaamheid en klimaat. Zo wordt er in de dorpsprogramma’s, samen met de lokale partners, gekeken hoe je brandhout kan beperken en energiebesparende stoven (soort ovens) kunt gebruiken. Een ander voorbeeld is het stimuleren van ‘groene’ bedrijvigheid. Denk aan het investeren in bijenteelt of zonne-energie. Ook krijgen alle dorpsbewoners voorlichting in het aanpakken van hun eigen omgeving en de natuur. Pieter, die adviseur en verkoper is bij een bedrijf dat zonnepanelen plaatst, vertelt dat ook zij als gezin duurzaamheid belangrijk vinden: “Wij proberen op sommige gebieden met duurzaamheid bezig te zijn. Dat is, vind ik, je taak als christen. Maar ik wist niet dat Red een Kind hier ook in investeert. Dat vinden we leuk om te horen.” Marije vertelt dat ze samen met het gezin graag naar zee gaan en buiten zijn en zo genieten van hun eigen omgeving en de natuur. Juda: “We wandelen bijna elke zondag.”

Naasten
Dat Red een Kind een christelijke organisatie is, telt voor Pieter en Marije ook mee. Pieter is blij dat er organisaties zoals Red een Kind bestaan, zodat hij een steentje kan bijdragen en het leven van een ander meer perspectief krijgt. Marije: “Je bent niet alleen met je gezin en met de mensen dicht om je heen; ook de mensen verder weg zijn je naasten.” Regelmatig wordt er dan ook gebeden voor Vicky. Josefie lacht: “Papa vergeet vaak de namen. Dan fluister ik het hem in zijn oor.” Marije vertelt dat ze het ook belangrijk vindt dat Josefie, Juda en Zaraï in hun persoonlijk gebed voor de sponsorkinderen kunnen bidden: “Daarom hebben we de foto’s van de sponsorkinderen op hun eigen slaapkamer hangen. Dan denken ze er sneller aan.”

Schrijven tijdens de vakantie
Pieter vertelt dat het geven van de maandelijkse bijdrage soms ook makkelijk voelt: “Dat het maandelijks van onze rekening wordt afgeschreven doet geen pijn. Misschien kunnen we er meer tijd in steken. Dan laten we aan de sponsorkinderen merken dat we aan ze denken.” Josefie vertelt dat ze weleens geschreven heeft. “Dan vertel ik wat ik allemaal in een vakantie doe en vraag ik of zij ook vakantie heeft.” Marije vult aan dat ze bewust in de vakanties de sponsorkinderen schrijft. “Dat plan ik van te voren, want anders komt het er al snel niet van.”

Laat de vakantie nu net voor het gezin gestart zijn. Het is daarom geen normale zaterdag voor het gezin. De voetbal ging niet door, maar Josefie heeft die middag wel haar eerste schaatsles. Of ze daar weleens over geschreven heeft? “Nee, nog niet”, lacht ze, “Dat kent Vicky vast niet!”

Ook jij kunt het verschil maken als sponsor!

> Ontdek hier hoe!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte