‘Je krijgt een blij gevoel als je iemand helpt’

Benieuwd naar kindsponsoring?

> Ja, ik wil graag meer weten!

Ruim tien jaar geleden besloot de familie Bekkink om een deel van hun inkomen te besteden aan goede doelen. Ze wisten nog niet welke organisaties ze wilden steunen, maar een ding stond vast: Red een Kind moest een van de doelen zijn. Lisette: “Ik ken Red een Kind sinds mijn jeugd, ik draag ze een warm hart toe.”

Zaterdagmiddag bij de familie Bekkink uit Zwolle. Ella (1) ligt te slapen en de andere drie kinderen, Ruben (10), Loïs (7) en Job (4) spelen in en rond het huis. Vader Jaap-Jan (36) roept ze bij elkaar aan tafel. Ook Lisette (37) komt erbij zitten. Ze vertellen graag waarom ze via Red een Kind kinderen steunen, maar zijn bescheiden over hun betrokkenheid. Jaap-Jan: “We sponsoren Red een Kind sinds 2012, we hebben al verschillende kinderen voorbij zien komen.”

 

Niet te rijk
Loïs vertelt enthousiast dat ze een meisje sponsoren en wijst naar het grote prikbord in de keuken. Broer Ruben schuift snel een triptrap naar het bord en haalt de foto van de muur. “Ze heet Valesi”, zegt Loïs. Ruben vult aan dat ze uit Kenia komt. Ook weet hij goed te verwoorden wat ze nodig heeft: “Ze moet alle dagen eten en ze moet naar school gaan. We willen niet dat Valesi arm is, maar ze hoeft ook niet te rijk te zijn. Daar heb je niets aan. Als je veel geld hebt, wil je alleen maar meer hebben en dat kun je niet opmaken. Daar word je niet gelukkig van. Ze moet gewoon genoeg hebben.” Loïs kijkt ondertussen nog eens goed naar de foto en vraagt zich hardop af waarom ze niet blij kijkt. Ze vertelt dat ze ook al een kaart met een foto van hun gezin hebben opgestuurd naar Valesi. “Ik denk dat ze wel blij is hoor.”

Lisette legt uit dat ze Valesi sinds begin dit jaar sponsoren en dat ze haar meteen een foto hebben toegestuurd met het goede voornemen om haar regelmatig post te sturen. “Ik kan me voorstellen dat het voor zo’n meisje leuk is om eens post te krijgen”, vertelt Lisette. “Het is ook heel simpel, omdat je het online kunt verzorgen. En toch, in de waan van de dag, vergeet je het om te doen.”

Van betekenis
Valesi is niet het enige kind dat de familie Bekkink sponsort. Jaap-Jan: “Na ons trouwen hebben we uitgerekend hoeveel geld we van ons inkomen konden weggeven. Zo besloten we dat we drie kinderen konden sponsoren. Er zijn in Nederland veel mooie goede doelen en daarom wilden we verschillende organisaties steunen. Waarom we dat doen? Er zijn zoveel mensen die het minder dan wij hebben, maar wij willen dat iedereen genoeg heeft. Sponsoring is een mooie manier om van betekenis te zijn.”

Jaap-Jan vertelt dat je bij Red een Kind bovendien niet alleen het kind ondersteunt, maar het hele gezin en het dorp eromheen. Lisette: “Dat is zo onderscheidend en het lijkt me een supergoede aanpak. Als je ook in de omgeving investeert dan krijg je een vliegwieleffect. Uiteindelijk geef je geen geld zodat iemand tijdelijk kan rondkomen, je wilt dat iemand ook echt een toekomst kan opbouwen.” Jaap-Jan: “En als dat lukt, dan kan de sponsoring stoppen. Zo eindigde ook de sponsoring van ons vorige sponsorkind. Dat is een mooi doel.”

Ook jij kunt het verschil maken als sponsor!

> Ontdek hier hoe!

Blij gevoel
Lisette en Jaap-Jan zijn christelijk, maar voor hen is een christelijke identiteit geen voorwaarde voor de goede doelen die ze steunen. Jaap-Jan: “Het wel mooi, want ik hoop natuurlijk ook dat iedereen Jezus leert kennen.” Lisette: “Het is geen evangelisatieprogramma, maar het is wel fijn dat Red een Kind christelijk is. Hierdoor zijn veel mensen om ons heen nauw bij dit doel betrokken. Zo deed mijn opa vroeger veel vrijwilligerswerk voor Red een Kind. Toen werd er nog kleding ingezameld en ik weet nog goed dat ze al die zakken kleding tijdelijk bij ons thuis in de schuur bewaarden. Ook onze kerk is betrokken bij Red een Kind. We doen regelmatig mee met spaaracties.” Enthousiast vertelt Ruben: “Papa heeft voor de kerk een houten bord gemaakt en daar fotolijstjes op getekend. Daar hangen de foto’s van de sponsorkinderen van de kerk.”

Wat het gezin ervoor terugkrijgt? Lisette vindt het moeilijk om te omschrijven. “Het geeft voldoening dat je iets kunt doen, maar soms voel ik me ook schuldig omdat we niet zo vaak schrijven als we zouden willen. Toch voelt het wel alsof Valesi bij ons gezin hoort.” “Aan de andere kant”, zegt Jaap-Jan, “ik weet niet of de sponsorkinderen zo met ons bezig zijn. Dat hoeft van mij ook helemaal niet. Ze hoeven helemaal niets terug te doen.” Ruben wijst zijn ouders erop dat ze nog iets vergeten: “Je krijgt een blij gevoel als je iemand helpt!”

 

In de aanpak van Red een Kind staat het sponsorkind centraal, maar ook het hele gezin en de andere mensen in de omgeving van de kinderen krijgen de kans om uit armoede te groeien. Dat gebeurt via een dorpsprogramma. Het is voor iedereen uit het dorp mogelijk om deel te nemen. Het doel? Dat als Red een Kind is vertrokken uit het gebied, iedereen in staat is om zelfstandig aan een kansrijke toekomst te werken!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte