“Zolang ik vooruitgang zie, blijf ik vechten”

Jacqueline Zaninka is 45 jaar en werkt in het veld. Ze is Community Facilitator sinds de start van het programma in haar dorpsgemeenschap in Rwanda, twee jaar geleden. Community Facilitators zijn vrijwilligers die Red een Kind selecteert in het gebied zelf. Deze maatschappelijk werkers spelen een cruciale rol in het succes van onze programma’s.

Jacqueline is Community Facilitator in de projecten van Red een Kind in Rwanda
“Het maakt me stil en trots tegelijk als ik zie hoeveel vertrouwen mensen in mij stellen.
Ik coach ouders en kinderen. Eigenlijk ben ik de hele dag op pad om te praten met mensen. Ik motiveer hen om deel te nemen aan het programma. Ik bemiddel in gezinnen waar problemen zijn en help kinderen die het moeilijk hebben. Er is namelijk grote armoede in dit gebied. Veel kinderen eten maar één keer per dag en groeien daardoor niet goed. Er is geen geld voor school en niet genoeg water. Door de armoede is er in veel gezinnen ruzie of verwaarlozing.

“Het mooiste aan mijn werk? Dat ik zie hoe volwassenen en kinderen groeien, veranderen en verbeteren.”


De afgelopen twee jaar heb ik gezien dat verandering mogelijk is. Wat mij betreft zijn de zelfhulpgroepen voor volwassenen en kindergroepen voor kinderen dé oplossing voor de problemen in dit gebied. Als je tien mensen in een groep iets leert, dan gaat kennis zich verspreiden. Zo transformeer je een hele gemeenschap.
Mensen hier wisten niet dat er collectieve kracht is. Nu weten ze dat als je je krachten bundelt en samenwerkt, je ook samen groeit. Want als je het kleine beetje geld dat je hebt, samenvoegt met andere kleine beetjes, kun je tegen armoede vechten. Of als je in een gezin samen je schouders eronder zet, dan komt er vrede. Soms is mijn werk zwaar: er zijn zoveel gezinnen die hulp nodig hebben en mijn werkdagen zijn lang. Maar de vooruitgang die ik zie, motiveert me om te blijven vechten.”

Jacqueline is Community Facilitator in de projecten van Red een Kind in Rwanda

Ben je benieuwd naar de openstaande vacatures of wil je meer weten over het werken bij Red een Kind?

> Ga naar de overzichtspagina!

 

 

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte