Spaar voor gratis boeken en help kinderen in armoede!

De spaaractie voor basisscholen van BCB en Red een Kind is nu al drie jaar een groot succes. Kinderen, ouders, juffen en meesters zijn superenthousiast over de spaaractie. Daar zijn we heel blij mee!

Dit jaar sparen we voor kinderen als Eliza (7 jaar) uit Malawi. Doet jullie school ook mee? De spaaractie start op 1 oktober en duurt tot en met 31 oktober. En weet je wat leuk is? 10% van de opbrengst mag jullie school besteden aan boeken voor de eigen schoolbieb. Meld jullie school nu aan, dan weet je zeker dat je op 1 oktober kunt starten!

Ik wil gelijk mijn school aanmelden!

Ken je Meester Sander ook?

Meester Sander is kleutermeester en schrijft vol passie over het gebruik van ICT met jonge kinderen, over bewegend leren en nog veel meer. Leuk nieuws! Hij is net als vorig jaar heel enthousiast over deze spaaractie!

In de video vertelt hij alles wat jij als juf of meester moet weten over de spaaractie van dit jaar én laat hij het actiepakket zien.

Bekijk de video!

Waarom hebben we jullie hulp nodig bij deze spaaractie?

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Gi-ga-groen’. Dit past precies bij onze duurzame aanpak om kinderen in armoede kansen voor de toekomst te bieden.

Gezond eten en drinken is voor elk kind belangrijk voor een goede ontwikkeling. Het is nauwelijks voor te stellen dat er in heel veel landen kinderen zijn die maar 1 maaltijd per dag krijgen en honger moeten lijden. Het kunnen kopen van een kip of een geit kan al heel veel betekenen en het verschil maken, zoals voor Eliza (7 jaar) uit Malawi, lees hieronder haar verhaal.

Het verhaal van Eliza (7 jaar) uit Malawi

Op de foto zie je Eliza met haar geit. Dankzij de geiten heeft Eliza te eten. De geiten geven niet alleen melk, maar de groenten in de moestuin groeien door de geitenmest ook beter! De oogst die overblijft, kunnen de ouders van Eliza verkopen op de markt. Zo hebben ze meer inkomen, óók op de lange termijn. Dankzij de geiten hebben Eliza en haar familie een beter leven.

We willen heel graag meer kinderen zoals Eliza helpen. Want helaas zien we dat Eliza niet de enige is. In de ontwikkelingslanden waar Red een Kind werkt is de armoede groot. Duizenden kinderen groeien op met gebrek aan kansen en perspectief. Daarom nodigen we jullie uit om samen met ons kinderen in armoede kansen voor de toekomst te bieden. Doen jullie mee?

 

Hoe werkt het?

Met je klas of school zamel je geld in voor kinderen die in armoede leven. Ieder kind krijgt een spaarkaart: een volle spaarkaart is 25 euro waard.

Sparen kan zowel met contant geld als digitaal (via de QR-code op de envelop en de spaarkaart). De kinderen kunnen familie, vrienden, kennissen, buren en leden uit de kerk vragen om euro’s te doneren! Bij elke euro mogen de kinderen een figuur op de spaarkaart zoeken en afvinken.

Spaarkaart vol?

Hang ‘m op aan het touw in de klas of maak van alle spaarkaarten een dorp. Zo bouw je samen als school of klas aan een heel dorp! De kinderen mogen natuurlijk zoveel mogelijk spaarkaarten volmaken als ze willen. Lukt het niet om een spaarkaart helemaal vol te krijgen, dan is dit niet erg. Alle beetjes helpen!

 

slinger spaaractie png

Wat doet Red een Kind met het geld dat wordt opgehaald?

90% van de opbrengst besteedt Red een Kind aan projecten in ontwikkelingslanden waarin wordt gewerkt aan een betere toekomst voor kinderen en gezinnen. We trainen ouders in hoe ze hun inkomen kunnen vergroten door bijvoorbeeld een kip of een geit te kopen. Ze leren goed voor de dieren te zorgen en hoe ze met de dieren hun inkomen kunnen verbeteren. Dat zorgt voor zelfvertrouwen en trots. Zo kunnen ze zélf hun kinderen voldoende te eten geven en naar school laten gaan. En wat een verschil maakt het voor kinderen als ze zien dat hun ouders weer hoop hebben!

Daar stopt het niet!

We zorgen ook voor goed onderwijs: door goede schoolgebouwen, aandacht voor talentontwikkeling en getrainde leerkrachten. Zo doorbreken we de armoede en werken we aan kansen voor elk kind! Red een Kind werkt met hele dorpen tegelijk. Ouders, kinderen, leerkrachten, de lokale overheid: iedereen doet mee. Alleen zo is verandering duurzaam en blijvend.

Wat maakt deze spaaractie zo leuk?

 • Win-win. 10% van de totale schoolopbrengst mag in de lokale christelijke boekhandel worden besteed aan boeken voor de schoolbieb! Deze boeken mag de school zelf uitkiezen. De overige 90% gaat naar Red een Kind.
 • Prijzen. De school die het meeste geld ophaalt per leerling wint een muziek- en vertelvoorstelling van kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd. Daarnaast is er ook een prijs voor de school of klas met de mooiste foto. Bekijk hier de algemene actievoorwaarden.
 • Een gratis actieboek naar keuze. Speciaal voor de Kinderboekenweek worden er drie actieboeken geschreven, passend bij het thema ‘Gi-ga-groen‘. De eerste 25 scholen die zich aanmelden voor de spaaractie ontvangen gratis één van deze drie actieboeken. Meld je dus snel aan!
 • Kant-en-klaar. Het actiepakket is kant-en-klaar. Zo hoef je als leerkracht zelf geen materialen meer te verzamelen: met dertig leerlingen kun je gelijk aan de slag. Ideaal, blijkt uit reacties van leerkrachten op de actie van vorige jaren.

Wat zit er in het actiepakket?

 • 30 stevige spaarkaarten
 • Begeleidende brief met uitleg voor de leerkrachten
 • Enveloppen om geld in te bewaren met uitleg voor de ouders (inclusief QR-code op de voorkant)
 • Touw om met de spaarkaarten een slinger in de klas te maken
 • Een poster waar je op kan aangeven hoeveel geld er al is opgehaald

Waarom moet je juist meedoen aan deze actie?

Het actiepakket is kant-en-klaar. Dit betekent dat iedere leerkracht gelijk aan de slag kan gaan zonder zelf materialen te verzamelen. Is dat niet ideaal?

Hoe kan ik mijn school aanmelden?

Meld jouw school aan via de onderstaande button. Daar kun je aangeven hoeveel actiepakketten je wilt bestellen. Let op: heb je via de boekhandel een werkmap en/of scholenpakket voor de Kinderboekenweek besteld? Dan ontvang je al één actiepakket met daarin materiaal voor 30 leerlingen. Wil je met meerdere klassen of zelfs de hele school sparen? Geef dan in het aanmeldformulier aan hoeveel pakketten je nodig hebt!

Ik wil mijn school aanmelden!

 

De eerste 25 aanmeldingen ontvangen een actieboek!

Er worden drie boeken uitgegeven die passen bij het thema Gi-ga-groen: voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De school mag zelf een keuze maken uit de volgende drie boeken:

 • Dat wil ik zien!
  Auteur: Hanna Holwerda
 • Pudding met tomatensaus
  Auteur: Evelien van Dort
 • De groene reis van Pien en Gijs
  Auteur: Lianne Biemond

Wil je meer weten over de boeken? Klik hier!

Inmiddels hebben al meer dan 25 scholen zich aangemeld voor deze actie, zij krijgen een gratis actieboek. Met de 10% die jullie school ophaalt met de spaaractie kun je natuurlijk ook één of meerdere van deze boeken kopen!

Heb je nog vragen? Misschien kunnen we je gelijk helpen met de antwoorden op onderstaande vragen.

 • Tot wanneer kun je jouw school aanmelden voor deze actie?

  Wil je met de hele school meedoen en hebben jullie daarvoor extra actiepakketten nodig? Meld jouw school dan voor 19 september aan, zodat jullie de actiepakketten nog ontvangen voor 1 oktober. Ontvang je de werkmap van BCB? Dan ontvang je ook één actiepakket. Is dat voldoende voor jouw klas? Dan kun je gelijk aan de slag. In dat geval kun je jouw klas uiterlijk 31 oktober nog aanmelden voor de spaaractie, mits je geen gebruik maakt van digitaal sparen. Om digitaal te kunnen sparen moet de school zijn aangemeld via: https://www.redeenkind.nl/aanmeldenspaaractie.

 • Moet ik met mijn hele school meedoen of kan ik ook met 1 klas meedoen?

  Beide is mogelijk. Met de hele school sparen is leuk maar natuurlijk is het mogelijk om met 1 klas of met een paar klassen mee te doen. Het pakket bevat materiaal voor 30 kinderen. Heb je net een paar kinderen meer in de klas? Dan kun je gemakkelijk een spaarkaart downloaden en zelf printen, dan kun je gelijk met de hele klas aan de slag! Extra materialen vind je op www.redeenkind.nl/materialenspaaractie.

 • We hebben niet voldoende materiaal voor alle kinderen, wat moeten we doen?

  Heb je dit materiaal gelijk nodig? Via redeenkind.nl/materialenspaaractie kun je gelijk een spaarkaart downloaden en zo vaak printen als je wilt. Kom je er niet uit of wil je nog extra fysieke spaarpakketten ontvangen? Stuur dan een mail naar communicatie@redeenkind.nl.

 • Mogen mensen dit jaar ook online betalen in plaats van met contant geld?

  Ja, dat mag! Net als vorig jaar kunnen alle scholen van 1 tot en met 31 oktober 2022 online geld inzamelen met deze spaaractie. Op de envelop staat een QR-code, wanneer iemand deze QR-code scant met de telefoon kan iemand via onze website een gift geven. Klik wel de juiste school aan zodat we goed kunnen bijhouden hoeveel geld jullie school heeft opgehaald.

 • Kunnen we ook online én contant sparen?

  Ja, dat kan ook! Het geld dat jullie contant sparen kunnen jullie op school verzamelen. Het geld dat jullie digitaal sparen komt gelijk bij Red een Kind binnen. Red een Kind maakt daarvan aan het einde van de actie 10% over naar jullie school, zodat jullie deze ook kunnen besteden aan gratis boeken!

 • Wanneer krijg ik het gratis actieboek?

  De 25 scholen die zich als eerste aanmelden ontvangen een gratis actieboek. Meld je dus zo snel mogelijk aan! Je mag zelf kiezen uit deze drie actieboeken: Dat wil ik zien!, De groene reis van Pien en Gijs en Pudding met tomatensaus.

 • Waar kan ik het gratis actieboek afhalen?

  Je kunt het gratis actieboek afhalen bij de christelijke boekwinkel die je hebt opgegeven bij je aanmelding. Dit kan vanaf midden september. Je krijgt in september een e-mail met meer informatie. Let op: dit actieboek is alleen beschikbaar voor de 25 scholen die zich als eerste hebben aangemeld.

 • Onze school is niet christelijk, kunnen we wel meedoen aan deze spaaractie?

  Natuurlijk mogen alle scholen, zowel christelijk als niet-christelijk, meedoen aan deze spaaractie. Samen sparen we voor kinderen in armoede en hoe meer scholen meedoen, hoe meer kinderen we kunnen helpen.

 • Onze school wil geen christelijke boeken kopen van de 10% van het geld dat we ophalen, maar algemene boeken. Kan dat?

  Ja, natuurlijk kan dat. Veel christelijke boekhandels verkopen ook algemene boeken of kunnen die voor jou bestellen. Kom je er niet uit of heb je hier nog vragen over? Stuur dan een mail naar communicatie@redeenkind.nl.

 • Tot wanneer kan er via de website van Red een Kind gespaard worden voor deze spaaractie?

  Dit kan de hele maand oktober! Het totaalbedrag dat de school digitaal heeft opgehaald wordt gebaseerd op de giften die zijn binnengekomen van 1 tot en met 31 oktober 2022. Wil je Red een Kind daarna nog steunen? Dat kan! Het bedrag telt alleen niet meer mee voor het totaalbedrag van de school. Dit doen we zodat we alle scholen uiterlijk 15 november kunnen laten weten hoeveel geld ze digitaal hebben opgehaald. 10% van het bedrag dat digitaal is opgehaald zal uiterlijk 15 november worden overgemaakt naar de school, zodat de school in november nog leuke boeken van dit geld kan kopen bij de boekhandel. De school maakt zelf uiterlijk 15 november 90% van het contante geld over naar Red een Kind.

 • Wanneer moeten we 90% van het bedrag dat we contant hebben gespaard overmaken naar Red een Kind?

  We vragen alle scholen om uiterlijk 15 november 2022 90% van het bedrag dat de school contant heeft gespaard over te maken naar Red een Kind.

 • Wanneer weet ik hoeveel geld onze school digitaal heeft gespaard?

  In de eerste week van november horen jullie van Red een Kind hoeveel geld er digitaal is opgehaald door jullie school. Uiterlijk 15 november wordt 10% van het bedrag dat jullie digitaal hebben gespaard overgemaakt naar de school. De school kan dus nog in november het geld besteden aan boeken bij de boekhandel.