“Wanneer je het goed hebt, kun je delen. Dit Bijbelse gedachtegoed geven we graag aan onze kinderen door.” Aan het woord is Rienco Bovendeur. Samen met zijn gezin steunt hij Lores uit India via sponsoring. “Mijn vader zegt altijd: ‘Het is zaliger om te geven dan te nemen.’ Deze woorden klinken dan ook wekelijks in huis, soms tot ergernis van mijn tienerdochters Rosanie en Annalynn.”
‘Het is mooi om iets te geven aan iemand die je niet kent’
In het Overijsselse dorp Sint Jansklooster woont de familie Bovendeur. Vader Rienco (42), docent aardrijkskunde op het Greijdanus in Hardenberg, is er geboren en getogen. Moeder Diliana (41), sporttherapeut, is geboren in Hoogeveen. Het stel ontmoet elkaar als Diliana dertien jaar is. Jaren later trouwen Rienco en Diliana met elkaar en krijgen ze Rosanie (15) en Annalynn (12). Rienco: “Humor typeert ons gezin. Er wordt hier veel gelachen. Onze meiden zijn ons alles, maar de rest van onze familie vinden we ook heel waardevol. Ook in moeilijke tijden zijn ze dicht om ons heen.”
Groot gezin
Rienco en Diliana zijn beiden opgegroeid met sponsorkinderen. Diliana: “Bij ons thuis was dat niet via Red een Kind, maar er hing altijd een foto van een jongen of meisje uit een ver land.” “Ik kom uit een groot gezin”, vertelt Rienco. “Ik denk niet dat mijn ouders het breed hadden, toch hadden we een sponsorkind via Red een Kind. James heette hij. Het voelde speciaal om een brief te krijgen met zo’n mooie postzegel uit het buitenland. Vaak Engelstalig; mijn vader moest erbij komen om te vertalen. Een hele happening!” Het was geen vraag of Rienco en Diliana zelf een kind wilden sponsoren. Rienco: “Dat ging vanzelf. Zodra we getrouwd waren, hebben we Red een Kind benaderd. Het was niet dat het moest, maar als we kunnen delen dan voelt het goed om dat ook te doen.”
Het gezin Bovendeur sponsort de tienjarige Lores uit India. Annalynn laat de foto’s zien. Ook pakt ze de huissleutel erbij, want aan de sleutelhanger zit een foto van de jongen. Diliana vertelt: “Het geeft een warm gevoel dat we iets voor hem betekenen. Maar niet alleen voor hem, ook voor zijn andere familieleden. Hopelijk verbeteren hun levensomstandigheden door onze financiële bijdrage. Maar we sponsoren niet om een band met hem op te bouwen. Het gaat niet om ons.” Veel post verstuurt het gezin daarom ook niet. “Dat zouden we wel beter kunnen doen”, verontschuldigt Diliana zich. “Vooralsnog lukt dat niet. De kinderen beginnen er weleens aan, maar dan zijn ze alweer snel afgeleid en haken ze af.” Rienco: “We sturen online via de website van Red een Kind wel af en toe een berichtje, dat kan gelukkig heel makkelijk.”
Bij ons in de straat
“Of het nou om een gehaktbal gaat, of om geld; opa Bovendeur zegt altijd dat het zaliger is om te geven dan om te nemen. Ik hoop dat we dit gedachtegoed aan onze dochters doorgeven”, vertelt Rienco. Dochter Annalynn reageert dat ze het zeker mooi vindt dat haar ouders veel delen. “Zo kijken mijn ouders om naar een oudere buurman. Die komt af en toe langs en ja, dan moeten we er wel bij komen zitten… Maar ergens is dat ook mooi.” Ook Rosanie houdt van delen: “Het is mooi om iets te geven aan iemand die je helemaal niet kent. Ik vind het zelf ook leuk om andere mensen te helpen, misschien ga ik later zelf ook een kind sponsoren.”
Als leraar aardrijkskunde inspireert Rienco nog veel meer kinderen: “Ik hoop dat tieners oog hebben voor de mensen om hen heen. Ik vertel er graag over, daarom is het verschil tussen arm en rijk een terugkomend thema in mijn lessen. Doordat ik op een christelijke school lesgeef, is er hier gelukkig ook aandacht voor.” De christelijke identiteit van Red een Kind is ook de reden dat Rienco en Diliana kiezen om te sponsoren via deze organisatie. Rienco: “Red een Kind is christelijk en kleinschalig. Dat geeft mij genoeg vertrouwen in de projecten die ze ondersteunen en dat Lores het beter gaat krijgen. En ik zou het prachtig vinden als hij God leert kennen. Maar dat hoef je niet altijd met de Bijbel te doen. Juist daden laten Zijn liefde zien.”
Meer lezen over kindsponsoring?