Vedaste


Vedaste
Vedaste is de jongste in zijn gezin en woont samen met zijn ouders en twee zussen in het Bugesera-district. Hij zit in de hoogste groep van de kleuterschool in zijn dorp en zijn lievelingsvak is tekenen. Als hij later groot is wil hij leraar worden. Vedaste is een energieke jongen die graag voetbalt. Zijn lievelingseten is rijst met bonen.

Hoe ziet het leven van Vedaste eruit?
Het gezin is afhankelijk van een klein stuk land waarop het gewassen verbouwt. De opbrengst van het land is onvoldoende om van te leven. Vedaste’s ouders werken daarom ook als dagloner. Het dagloon is gemiddeld ongeveer 1 euro en dit is onvoldoende om in de basisbehoeften van het gezin te voorzien. Dit betekent dat er niet genoeg inkomen is voor voedsel, schoolmateriaal, kleding en de verzekering voor de gezondheidszorg.

Hoe helpt het programma?
De moeder van Vedaste is lid van een zelfhulpgroep en door het programma leert ze om te sparen en te lenen. Op die manier kan ze op verschillende manieren inkomen genereren. Samen met andere groepsleden krijgt ze ook trainingen over landbouwmethoden, zodat de oogst voldoende opbrengt voor consumptie en verkoop. Zo krijgen ze meer inkomen en kan de moeder voedzame maaltijden verzorgen en het schoolgeld betalen. Ook krijgt het dorp training op het gebied van lobbyen en belangenbehartiging, waardoor ze in gesprek kunnen met lokale stakeholders om de scholen dichterbij het dorp te brengen. In de kindergroepen die worden opgericht, leren kinderen over kinderrechten en het belang van spelen.
Delen?

Uw hulp is hard nodig

Help mee en maak het verschil!

Heeft u nog vragen?
Wij helpen u graag.

Neem contact op met Red een Kind Stuur een e-mail (038) 460 4648