Lenitis straalt. Een jaar lang had ze haar broertje, zusje en vader niet gezien. Nu is de familie is weer compleet. Lenitis kan haar geluk niet op!

In ons projectgebied in Malawi komen scheidingen veel voor. Dat komt onder andere door kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. De huwelijken van stellen die te jong of gedwongen trouwden, houden vaak geen stand. Kinderen zijn daar dan de dupe van. Ook Lenitis’ ouders waren gescheiden. De problemen tussen hen stapelden zich op totdat de situatie onhoudbaar was. Lenitis’ vader vertrok en nam al het geld mee. Hij liet zijn zwangere vrouw en Lenitis achter.

Maar gelukkig zijn Lenitis ouders nu weer bij elkaar. “Dat komt door de zelfhulpgroep,” legt haar moeder uit. “Ik kon daar de problemen met mijn man bespreken. De leden van de groep hebben bemiddeld in de situatie. Mijn man heeft aan mijn ouders zijn excuus aangeboden omdat hij mij zo slecht behandelde. Ik ben blij dat we weer samen zijn. Vooral voor de kinderen! We zijn weer een compleet gezin.”

Zelfhulpgroepen zijn een belangrijk middel om sociale problemen het hoofd te bieden. Doordat mannen en vrouwen samenwerken zijn ze in staat om problemen te overwinnen. En daar profiteren de kinderen van!

Sinyala, de moeder van Lenitis, vertelt: “Ik was hoogzwanger toen mijn man me verliet voor een andere vrouw. We hadden een hele zware tijd achter de rug. Het ergste wat hij me aan deed was dat hij alle cassave had verkocht waar ik zo ontzettend hard voor gewerkt had, terwijl hij druk was met drinken. Het geld nam hij mee naar zijn nieuwe vrouw, en ook de dekens die we hadden. Ik kon me niet veroorloven nieuwe dekens te kopen. Ik had niks meer en was de wanhoop nabij.”

Alle hoop op een beter toekomst was uit Sinyala wegslagen. “Maar door God’s genade kwam een projectmedewerker bij me op bezoek. Hij vroeg me om deel te nemen aan een zelfhulpgroep. Dat deed ik en het tij keerde. Ik kon een klein bedrijfje opzetten in de verkoop van bananen. Ik kocht nieuwe dekens en kon voor Lenitis een schooluniform kopen. Ook kon ik de problemen met mijn man bespreken. De leden van de groep namen de tijd om te bemiddelen in de situatie. Samen gingen we in gesprek. Dankzij de groep ben ik nu weer samen met hem. Mijn man heeft zijn excuus aangeboden aan mijn ouders omdat hij me zo slecht behandelde. Ik ben blij dat we weer samen zijn. Nu kunnen we samen voor onze kinderen. En de kinderen zijn zo blij dat we weer een gezin zijn!"


Terug naar overzicht