“Drie weken geleden had ik een man en vier kinderen, nu ben ik weduwe en heb ik nog maar twee kinderen”, vertelt de 27-jarige Ume. Ume is een Rohingya-vluchteling die net als meer dan een half miljoen anderen door het brute geweld in haar woonplaats Myanmar werd gedwongen om haar huis te ontvluchten.

Terwijl Ume erg getraumatiseerd is door het verlies van het grootste deel van haar gezin, lukte het haar toch om de grens met Bangladesh over te steken. Nu probeert ze wanhopig om te overleven in het vluchtelingenkamp.

“Drie weken geleden werd ons dorp aangevallen”, vertelt Ume geëmotioneerd. "Mijn man is onthoofd en ons huis is tot de grond platgebrand. Ook het grootste deel van ons vee heeft het niet overleefd. Terwijl ik wegvluchtte, ben ik twee van mijn kinderen kwijtgeraakt. Opeens waren ze nergens meer te bekennen. Ik weet niet of ze dood zijn of nog leven.”

"Mensen hier vertelden ons dat we in een vluchtelingenkamp waarschijnlijk wel onderdak en eten zouden krijgen."

“Ik had niets bij me, geen geld en geen bezittingen. Met mijn neusring betaalde ik een schipper om ons mee de rivier op te nemen. Verder had ik niets. We zaten de hele dag op de boot. Eenmaal de grens over moesten we zeventien dagen lopen. Nu zijn we hier.”

Hopen en bidden

Ume’s moeder is mee gevlucht met Ume en haar twee jonge kinderen. “We zijn hier kort geleden aangekomen en kennen het land en de taal niet, maar mensen hier vertelden ons dat we in een vluchtelingenkamp waarschijnlijk wel onderdak en eten zouden krijgen.”

Omdat ze de afgelopen achttien dagen amper hebben gegeten, hebben Ume en haar gezin zelfs de energie niet meer om te bedelen. Er is geen manier om in contact te komen met familieleden om te achterhalen hoe het met hen gaat – ze kunnen alleen maar hopen en bidden dat zij nog in leven zijn.


 

Red een Kind, Tear en ZOA komen samen in actie voor deze vluchtelingen. Er is de komende zes maanden een bedrag nodig van € 280.000,-. Uw gift is meer dan welkom!

De actie is afgestemd met Dorcas en Woord en Daad; de andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster.


Terug naar overzicht