De impact van een zelfhulpgroep is groot. Soms zelfs het verschil tussen leven en dood. Aneta uit Oeganda vertelt: "Ik ben zo blij met de groep. Mijn man zou dood geweest zijn als ik geen geld had kunnen lenen van de groep, om hem naar het ziekenhuis te brengen."

Aneta (56) heeft vijf kinderen. Ze is lid van een zelfhulpgroep die in april 2017 is opgestart. Aneta en haar gezin wonen ver bij de dichtstbijzijnde basisschool vandaan. Na de vorming van de zelfhulpgroep met hulp van SAO, zijn Aneta en haar buren zelf een school gestart, zodat hun kinderen niet - in het donker -  heen en terug hoeven te lopen. Aneta (op de foto rechts): “Ik ben erg blij met ‘onze’ school. Mijn dochter durfde niet naar school omdat het zo’n lange afstand was, maar nu is ze heel blij dat ze kan leren en blijft ze ook gaan. “Samen met haar zelfhulpgroep spaart Aneta geld. Van de gezamenlijke kas kan geleend worden om te investeren in vee of landbouw of om te gebruiken in geval van nood. Laatst werd Aneta’s man heel erg ziek terwijl ze geen geld hadden om hem te laten behandelen. De groep bood uitkomst. Aneta vertelt: “Ik ben zo blij met de groep. Mijn man was ziek en ik had geen geld om hem naar het ziekenhuis te brengen. Hij zou dood zijn geweest als ik geen geld had kunnen lenen van de groep. Ik dank SAO met heel mijn hart dat zij de groepen hebben opgericht en ik ga mijn andere buren ook aanmoedigen om groepen te vormen. Ik heb het plan om meer geld te sparen, zodat ik een groter stuk land kan bewerken. Met het geld dat ik daarmee verdien, kan ik dan schoolgeld voor mijn kinderen betalen en koeien kopen.”

Het project in Abim is vorig jaar opgestart. In Abim heeft de bevolking vooral te maken gehad met noodhulpprojecten, daarom verwachtten ze in het ook nu eten, kleding of geld te krijgen. De medewerkers van SAO - de lokale partnerorganisatie van Red een Kind - hebben goed uitgelegd dat het de bedoeling is dat ze juist leren om op termijn zelf in hun inkomen te kunnen voorzien. Het enthousiasme van de gemeenschap en lokale leiders is groot. De dorpsbewoners brachten samen de problemen in kant. Ze tekenden een kaart in het zand om in beeld te brengen hoe het dorp eruitziet: waar zijn de waterpunten, de scholen, etc. Aan de hand daarvan bepaalden ze welke problemen het eerst moeten worden aangepakt. 


Terug naar overzicht