Het aantal mensen dat wereldwijd afhankelijk is van noodhulp, groeit snel. Primaire rechten, zoals bescherming en veiligheid, zijn voor hen niet gewaarborgd. Dutch Relief Alliance lanceerde dit jaar voor het eerst het DRA Innovation Fund om nieuwe antwoorden te vinden op deze humanitaire vraagstukken. Red een Kind en sociale onderneming Invi kregen daaruit een bijdrage toegekend voor ‘Empowered2Protect’, een innovatief voorstel om vrouwen in Congo te beschermen tegen seksueel geweld.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat wereldwijd 1 op de 3 vrouwen in hun leven te maken krijgt met seksueel of fysiek geweld. Een verschrikkelijke werkelijkheid! Ook mannen kunnen het slachtoffer zijn. Als er sprake is van een humanitaire crisis, waarin de normale orde is verstoord, neemt die kans nog eens sterk toe. In oorlog- en conflictgebieden worden verkrachting en seksueel maar al te vaak ingezet als machtsmiddel. De gevolgen voor de slachtoffers zijn dramatisch groot.

Het initiatief ‘Empowered2Protect’ is ontwikkeld om directe bescherming tegen seksueel geweld te kunnen bieden en tegelijkertijd mensen bewust te maken van de gevolgen van dit geweld. Dit initiatief, ontwikkeld door Red een Kind en Invi, zal in samenwerking met l’Université Évangélique Afrique worden geintroduceerd in de provincie Zuid-Kivu. In deze oostelijke regio van DR Congo is seksueel geweld aan de orde van de dag. Meer dan een miljoen vrouwen in Congo hebben te maken met seksueel geweld, het overgrote deel van de slachtoffert woont in de oostelijke regio.

De kern van de innovatie is de Invi Bracelet, een zelfverdedigingsmechanisme dat belagers op afstand houdt en omstanders alarmeert. De armband gebruikt geur als een geweldloos antwoord tegen seksueel geweld. De afschuwelijke stank roept een gevoel van walging op bij de overvaller. De geur kan zich enkele honderden meters verspreiden en zo ook anderen alameren. De Invi armband is daarmee wereldwijd de eerste in z’n soort.

“De Invi Bracelet is een fenomenale uitvinding, waar ook West-Europa bij gebaat zou zijn.”
Minister Kaag

Het huidige ontwerp zal worden geïntroduceerd in de humanitaire context van DR Congo. Red een Kind en Invi onderzoeken de effectiviteit van de armband in een uitdagende context en passen het design en de inzet van van de armband aan op de cultuur.

Als lid van de Dutch Relief Alliance leidt Red een Kind deze implementatie, terwijl sociale onderneming Invi de armband zal verstrekken en aanpassen en mogelijkheden voor kostenverlanging zal onderzoeken. l’Université Évangélique Afrique – de universiteit in Zuid-Kivu- voert het impact-onderzoek uit.


Terug naar overzicht