Kinderen in Zambia kunnen naar school! Met het project ‘Engine’ is er op 30 dorpsscholen gewerkt aan een betere kwaliteit van onderwijs. ‘Engine’ betekent motor en het project bleek ook echt een motor voor ontwikkeling. Bekijk maar onze prachtig documentaire of lees het verhaal van leerkracht Grace.

Met zelfvertrouwen voor de klas

Grace is één van de vrijwillige leerkrachten in het projectgebied. Ze geeft les op een dorpssschool: een school die opgericht is door de dorpsbewoners zelf. Tijdens het Engine-project kreeg ze training in lesgeven. Dat betekent veel voor haar. “Ik ben er een ander mens van geworden!”

“Voordat ik de leerkrachtentraining kreeg, was het lastig om goed les te geven. Ik wist niet goed hoe ik om moest gaan met de klas. De meeste tijd was ik aan het spelen met de kinderen, in plaats van dat ik hen les gaf. Nu heb ik geleerd hoe ik een weekrooster en een lesplanning kan maken. Ik leerde ook praktische vaardigheden zoals hoe ik me moet gedragen als docent, hoe ik contact moet maken met leerlingen en hoe ik bijvoorbeeld een leesoefening kan voorbereiden.
Voor het project wist ik niet van het bestaan van het onderwijsbureau in ons district. Maar nu is onze school officieel geregistreerd bij het ministerie van Onderwijs en dat brengt veel voordelen met zich mee. Zo kunnen we aanspraak maken op lesmaterialen.
Kinderen uit de dorpjes rondom deze school gingen eerst naar een ander school, 5 kilometer verderop. Nu is dat niet meer het geval. Ouders en leerlingen zien dat we goede school zijn. Bijna alle kinderen die eerst naar de andere school gingen, komen nu gewoon hier.
Ik heb veel zelfvertrouwen gekregen als leerkracht. Het doet me goed om te zien dat ouders graag hun kinderen naar deze school sturen. Kijk maar naar de enorme leerlingengroei! Dat is heel bemoedigend. Ik ben er een ander mens van geworden.”

Tijdens het project zijn 163 vrijwillige leerkrachten getraind. Een betere kwaliteit van lesgeven is één van belangrijkste elementen in het verbeteren van onderwijs. Benieuwd naar de andere resultaten van het project? Bekijk de documentaire of lees het artikel in Omarmen.

Foto: Grace de tweede vrouw van links.

fotoGrace.jpg


Terug naar overzicht