Twee jaar nadat tyfoon Haiyan over de Filipijnen raasde, presenteert het Christelijk Noodhulpcluster een rapportage over de noodhulp. Er kwam na de ramp ruim 8,9 miljoen euro aan giften binnen. De samenwerkende organisaties Red een Kind, Dorcas, Tear, Woord en Daad en ZOA blikken dankbaar terug. Met de fondsen zijn 25 scholen opgeknapt, 7.342 inkomens hersteld en 2.015 families konden hun huis weer in gebruik nemen.

Op 8 november 2013 raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnse eilanden en liet een spoor van verwoesting achter. Het Christelijk Noodhulpcluster verleende vlak na de ramp noodhulp. Het voorzag in de basisbehoeften van de Filipijnen. In de periode daarna is een gezamenlijk wederopbouwprogramma gestart, genaamd REST (Restore Eastern Samar Together). De nieuwe neergezette huizen en scholen, zijn tyfoonbestendig gebouwd. Daarvoor zijn lokale bouwlieden getraind, zodat zij ook in de toekomst in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Veel Filippijnen hadden niet alleen veel materiële schade aan hun huizen, maar verloren ook hun oogst en bron van inkomsten tijdens de tyfoon. Zo leefden veel families van kokosbomen die door de tyfoon werden verwoest. Daarom focuste het REST-programma ook op hoe mensen opnieuw in hun levensonderhoud konden voorzien. De bevolking kreeg groepsgewijs per professie, training. Daarbij ontvingen ze ook bijbehorende middelen, zoals een vissersboot of kippen, om een nieuw bedrijfje te beginnen.

Ambitie was om minimaal 7.000 mensen in Oost-Samar te ondersteunen. Het Christelijk Noodhulpcluster is dankbaar dat ze deze ambitie kon waarmaken en dat zoveel mensen hun leven weer konden oppakken. De Filipijnse Anita Quiminales zegt bijvoorbeeld: ‘Ondanks alle narigheid ben ik zo dankbaar voor de hoop die we weer kregen dankzij het project. Ik kon opnieuw beginnen met mijn kleine winkel, die ons elke dag eten op tafel brengt en waardoor de kinderen naar school kunnen. Voor mij is mijn winkel mijn hoop en houvast voor de toekomst.’

In het wederopbouwprogramma werken de partnerorganisaties intensief samen met lokale gemeenschappen. Zij hebben de achterliggende periode laten zien dat zij veerkrachtig zijn en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Komend jaar blijft het Christelijk Noodhulpcluster op Oost-Samar betrokken bij het afronden van de activiteiten voor herstel van levensonderhoud en de bouw van scholen.

Lees meer in de volledige rapportage.


Terug naar overzicht