Het probleem van jeugdwerkloosheid is in het plattelandsgebied Kyegonza (Oeganda) verleden tijd. Een dorpsprogramma van ontwikkelingshulporganisatie Red een Kind, dat deze week succesvol werd afgerond, laat een onverwacht resultaat zien. Niet alleen zijn er meer jongeren opgeleid - de insteek van het programma - maar de gemeenschap neemt nu zelf het stokje over en pakt jeugdwerkloosheid aan.

“Jeugdwerkloosheid was een enorm probleem,” vertelt Fred Lutalo, manager van het dorpsprogramma. “Veel jongeren hadden geen mogelijkheid om hun school af te maken. Ze hingen maar wat rond, dronken teveel en vielen anderen lastig. Mensen wisten dat ze jongeren binnen de gemeenschap konden opleiden en er was geen geld om hen naar scholen ver weg te sturen. Maar nu pakken ze de jongerenwerkloosheid zelf aan.” 

Gerard uit Kyegonza

De afgelopen jaren volgden 578 jongeren via het dorpsprogramma een korte vaktraining. Bij lokale vaklieden leerden ze in een aantal maanden een beroep als lasser, kapster of veearts. Uit onderzoek onder de jongeren die een training volgden, bleek dat het inkomen aanzienlijk gestegen is. Van de jongeren heeft 98% nu een beter inkomen.

Naast de praktische training die ze kregen, leerden ze ook alle vaardigheden die ze nodig hebben om een goede plek in de maatschappij in te nemen. Fred: “Juist vaardigheden als doelen stellen of samenwerken, zorgen voor een wezenlijke verandering. Jongeren zijn gemotiveerd om hun dorp economisch te ontwikkelen. Er zijn zelfs jongeren die na hun training twee of drie andere jongeren een opleiding bieden.”

Fred: “De gemeenschap zag al snel de positieve impact van de trainingen en besloot eigenlijk het programma over te nemen en jongeren te ondersteunen om een vak te leren. Het is geweldig om te zien dat ze het concept echt hebben omarmd en nu hun verantwoordelijkheid nemen voor de jeugdwerkloosheid. Dat is het resultaat dat je als ontwikkelingshulporganisatie wilt bereiken.”

Onderschrift foto: Gerald volgde een vaktraining. Hij heeft een succesvol bedrijf opgezet en leidt nu andere jongeren op.

Bekijk de fotoblog van de feestelijke afsluiting van het dorpsprogramma in Kyegonza.

 

Downloads

Infographic Eindrapportage AEE Uganda

 


Terug naar overzicht