Hoe zorg je ervoor dat kinderen in Gwassi elke dag genoeg te eten hebben en naar school kunnen? Het antwoord is misschien anders dan je verwacht: met zonnebloemen en bonen.

Boeren in Gwassi

In Gwassi, Kenia is een groot deel van de inwoners afhankelijk van landbouw. Helaas levert het land vaak te weinig op door gebrek aan kennis en moderne landbouwtechnieken. Daarom hebben we gekeken naar de kansen en mogelijkheden op het gebied van landbouw. Als ouders meer verdienen, kunnen zij hun kinderen elke dag te eten geven en hen naar school laten gaan.

Uit een uitgebreid marktonderzoek kwam dat de verbouw van zonnebloemen en mungbonen (green grams) het meest kan opleveren voor boeren. Samen met twee bedrijven en een ontwikkelingsorganisatie die gespecialiseerd is in landbouw startten we eind 2016 een economisch programma. Het doel? Boeren helpen om meer te produceren én hun oogst voor een betere prijs te verkopen.

Dit economisch programma versterkt het dorpsprogramma dat eerder al - samen met onze lokale partnerorganisatie Undugu – gestart is. Zo ontwikkelt Gwassi niet alleen op economische, maar ook op sociaal gebied ontwikkelt. Dorpsbewoners werken aan meer inkomen, maar ook aan beter onderwijs, bescherming van kinderrechten en goede gezondheidszorg. Zo komt er groei in Gwassi: letterlijk en figuurlijk.

‘Boeren’ op het kantoor in Zwolle

Ook op het kantoor kweken we zonnebloemen en green grams. We zaaien op hetzelfde moment als de boeren in Kenia. Zo kunnen we de voortgang van het programma in Gwassi ook in Nederland heel concreet zien. Natuurlijk zijn wij geen boeren en is er een kans dat onze oogst mislukt. Daarom vragen we advies van de boeren in Gwassi. Zo leerden we: met een laag bladeren of gras kun je plantjes beschermen tegen de felle zon. 

Eerste resultaten

Binnenkort worden de eerste resultaten van het programma gemeten.Medewerker Agnes Kroese was vorige week in Gwassi. Ze schrijft: "We zijn nog maar net een half jaar bezig, maar nu al begint het landschap van Gwassi te veranderen: her en der verschijnen er velden met groene Green Grams en felgele zonnebloemen beginnen voorzichtig het heuvelachtige landschap van Gwassi te bekleden. En nee, helaas zijn de problemen daarmee niet opgelost. Een beperkt deel van de bevolking heeft nog maar baat bij de ontwikkeling, kinderrechten worden nog steeds op grote schaal geschonden en de dreiging van droogte en ander gevolgen van klimaatverandering blijven het welzijn van kinderen en hun families bedreigen. Ook is de angst dat de verkiezingen in augustus zullen leiden tot een nieuw golf van geweld met alle gevolgen van dien. Er is dus nog veel te doen, maar het begin is er en dat motiveert om door te gaan!"

Op Facebook en YouTube houden we je met vlogs op de hoogte van het programma, hierboven vind je vlog nummer 1. 


Terug naar overzicht