Geven aan een goed doel…werkt dat? Eerlijk gezegd ben ik daar sceptisch over. En mijn vrienden ook. Te vaak hebben we verhalen gelezen over misstanden, geld dat verkeerd terecht komt en projecten die achteraf gezien helemaal niet bleken aan te slaan.

Niet dat ik niks met goede doelen heb. In mijn studententijd heb ik voor verschillende organisaties veel aan donateurswerving gedaan. De intentie van organisaties zoals Red een Kind, vind ik prachtig. Maar hoe zit het met de praktijk? Welke hulp werkt echt? Werkt hulp wel echt?

Deze vragen nam ik met me mee Mavindini, één van de projectgebieden van Red een Kind in Kenia. Want ik kreeg de unieke kans om mijn vragen te toetsen aan de praktijk.

Mijn reis was overweldigend, zoveel indrukken! In Kenia zat ik naast een jongen die dankzij het programma weer naar school gaat. Zijn grootouders hebben nu genoeg inkomen om hem te steunen. Ik zag het enorme enthousiasme van de kinderen en leerkrachten op school. Ik liep op met Samuel en bezocht de kindergroep waar hij kan spelen en lol maken met andere kinderen.
De impact van het dorpsprogramma van Red een Kind drong vooral tot me door toen ik samen met Angelina de gewassen water gaf op haar akker. Dat water haalden we uit haar zelfgekochte tank. Ze vertelde me dat ze het water ook beschikbaar stelde voor haar dorpsgenoten. Zo kon iedereen een beetje meeprofiteren van de zelfhulpgroep waar zij lid van was. Door haar verhaal besefte ik me dat de positieve uitwerking van het werk van Red een Kind niet eenmalig is, maar steeds verder doorwerkt.

Misschien dat je zelf snapt wat ik bedoel, als je het filmpje kijkt. :)

Joshua


Terug naar overzicht