Birgit (40): "Samen met Paul (38), Lotte (5) en Sophie (2) woon ik in Aalten. Al een langere tijd ben ik verbonden aan Red een Kind als zakelijke sponsor via mijn familiebedrijf Reinders Posters. In maart bezocht ik het dorpsprogramma in Bugesera, Rwanda. Ik was erg nieuwsgierig naar hoe de dorpsgemeenschap in Bugesera de aanpak van Red een Kind ervaart.

‘Een jurk’, antwoordden enkele vrouwen in Rwanda op mijn vraag wat hen had doen besluiten om een peuter-/kleuterschool te helpen oprichten voor hun kinderen. Ik was verbaasd en dacht dat ik het niet goed had verstaan. Een jurk? Maar de vrouwen knikten bevestigend. Ze vertelden me over de zelfhulpgroep waar ze dankzij Red een Kind lid van zijn. In de groep sparen ze geld waarmee na verloop van tijd een gezamenlijke investering kan worden gedaan. Een klein deel van de winst mogen de leden gebruiken voor persoonlijke zaken. Deze vrouwen hadden besloten om een nieuwe jurk te kopen voor zichzelf. Voor het eerst in hun leven konden deze vrouwen helemaal zelf bepalen welke jurk ze kochten. Het was voor hen een compleet nieuwe ervaring die een grote invloed had op hun gevoel eigenwaarde.

“Mensen laten opbloeien, dat is voor mij de kracht van Red een Kind.”

Het gaf hen energie en liet ze anders kijken naar hun eigen ontwikkeling en die van hun kinderen. Ze waren op een punt beland waar ze goed voor hun kinderen konden zorgen en zelf konden kiezen hoe. Het starten van een peuter-/kleuterschool was in hun ogen een logische vervolgstap. Hiermee konden ze ervoor zorgen dat de kinderen niet meer mee hoefden naar het land, maar dat ze zich konden ontwikkelen en voorbereiden op de basisschool.

Mensen laten opbloeien, dat is voor mij de kracht van Red een Kind. Deze kracht zet niet alleen de leden van de zelfhulpgroepen in beweging, maar ook hun buren, hun familie en in het bijzonder hun kinderen!Ik ben erg dankbaar dat ik in Rwanda mocht zien wat het resultaat is van de projecten die Red een Kind opzet. Met eigen ogen heb ik gezien dat Red een Kind het verschil maakt. En dat dankzij een doordachte en gedegen aanpak waarbij één ding centraal staat: aansluiten bij de daadwerkelijke behoefte. Dat klinkt eenvoudig en zou altijd de essentie moeten zijn. Toch leerde ik dankzij Red een Kind in Rwanda iets nieuws: duurzame impact is niet zozeer een waterput of een school. Verandering is eigenlijk meer zoiets als een jurk."

Draag ook bij aan verandering. Klik hier


Terug naar overzicht