Negen predikanten zijn op studiereis in Rwanda met Red een Kind en World Servants. Zo kunnen ze van dichtbij het diaconaat meemaken, proeven, zien en ruiken. Collega Ard-Jan deelt met ons het eerste deel van zijn reisverslag hierover.

Nieuwe scholen
“Allereerst bezochten wij de nieuwe kleuterschool in Nyarushishi. Deze school bestond uit drie klaslokalen, een keuken en zes toiletten. Daarnaast stond een grote watertank om regenwater op te vangen. Deze school is afgelopen zomer gebouwd met steun van World Servants. Het was mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen in de school ons begroetten en met welke passie de leerkrachten zich inzetten om deze kinderen les te geven.

Daarna gingen we op weg naar de kleuterschool in Mataba. Dit schoolgebouwtje is vorig jaar januari officieel geopend. In de keuken die naast de school staat, wordt iedere dag nu een maaltijd voor de kinderen bereid. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de melk van de koe die door Red een Kind aan deze school is geschonken. Dat dit hard nodig is, bleek wel toen we zagen dat een aantal kinderen op school behoorlijk ondervoed is. Gelukkig is de zelfhulpgroep nauw betrokken bij deze school en krijgen deze kinderen in het vervolg een stevige maaltijd.

(Het verhaal gaat verder onder de foto)

Andere initiatieven
Andere initiatieven die we de afgelopen dagen zagen, waren jongeren die een groente- en fruitproject hebben opgestart, jongeren die door een TVET-training leerden een eigen bedrijf te starten als schoenmaker, handwerker of kleermaker en een zelfhulpgroep met een passievruchtenplantage. De emmers en manden stonden al klaar en wij werden ook aan het werk gezet!

Daarna vertelden de leden ons meer over het leen- en spaarsysteem van de groep en de mogelijkheden die ze hierdoor krijgen. Zo kon iemand haar huis verbeteren en had een ander geld voor een zorgverzekering en schoolmaterialen. Na afloop dansten en zongen we samen, wat hier standaard lijkt te gebeuren als welkom of afscheid. We zien veel verschillende mensen en horen veel verhalen, wat bijzonder.

We zijn benieuwd wat ons nog meer staat te wachten en over welke modderige paden we nog gaan rijden. Groetjes uit Rusizi!”

 


Terug naar overzicht