In Zambia werkt Red een Kind in een afgelegen plattelandsgebied dicht bij de grens met Tanzania. Eén van de dorpsprogramma’s is in Mutwizi. Veel kinderen die hier wonen, zijn nog nooit buiten hun eigen dorp geweest. Dankzij het project in Mutwizi krijgen kinderen deze kans nu wél. Pethia en Bentri gaan hier naar school en vertellen over deze ervaring:

“Onderwijs is belangrijk voor mensen en het is iets dat veel ouders graag willen voor hun kinderen. Ze betalen voor onze schoolbenodigdheden, zodat we naar school kunnen blijven gaan. Vaak hebben onze ouders geen geld, maar ze werken hard om toch te kunnen betalen wat we nodig hebben.

Veel kinderen willen graag naar school, maar omdat hun ouders dit niet kunnen betalen, kunnen ze niet gaan. Soms zijn de scholen ver weg en moeten de kinderen lange afstanden lopen. Er zijn veel kinderen die pas op latere leeftijd naar school gaan omdat hun ouders de schoolbenodigdheden niet kunnen betalen of omdat de school te ver weg is. Hierdoor zijn er veel kinderen pas op hun 15e klaar met de basisschool.


Training bij de kinderraad over belangrijke levensvaardigheden en over kinderrechten

Vergeleken met onze vrienden in de stad, weten kinderen in afgelegen dorpen niet veel omdat we geen televisies, radio’s en computers hebben. We zijn afhankelijk van onze leraren voor alles en als zij iets niet weten, dan kunnen wij het ook niet weten… Soms leren we over computers, wat voor ons lastig is omdat we er nog nooit een gezien hebben.

Met hulp van Red een Kind leerden onze leraren hoe ze ons les moeten geven. Hoe meer leraren leren, hoe beter ze ons kunnen lesgeven. Hierdoor voelt het voor ouders beter om hun kinderen naar school te laten gaan en vinden wij het leren ook veel leuker. Dankzij het project in ons dorp Mutwizi hebben we een nieuwe leraar vanuit de overheid, wij en onze ouders zijn hier erg blij mee!

Afgelopen jaar zijn we naar de stad Mbala gegaan, waar we op excursie gingen met andere kinderen uit andere plaatsen. Gedurende de toer door de stad hebben we het ziekenhuis bezocht, waar de dokters en verpleegsters ons vertelden over hun werk. We bezochten ook het politiebureau, waar we leerden hoe de politie hier werkt. Ook leerden we dat de politie er is om ons te beschermen en dat ze ook kinderen kunnen helpen die thuis of op school niet goed behandeld worden.


Rondleiding op het politiebureau

Er zijn veel kinderen die nooit de kans krijgen om buiten ons dorp te komen, maar dankzij de excursie konden veel van onze vrienden nieuwe plaatsen ontdekken. We hebben zelfs computers gezien toen we in Mbala waren! Door het dorpsproject leren onze ouders en leraren nieuwe dingen en door de excursies leren wij ook nieuwe dingen. Zoals wat we later kunnen worden als we klaar zijn met school of wat voor apparatuur ze in het ziekenhuis gebruiken.


Even luisteren met de stethoscoop

In het dorp waar we wonen, hebben we niet de kansen die onze vrienden in de stad wél hebben. We hebben nog steeds computers nodig op school, maar dankzij het dorpsproject lopen we nu niet veel meer achter op onze vrienden.”


Terug naar overzicht