Gelijke kansen voor elk kind. Zo’n oneliner waar je het eigenlijk niet mee oneens kán zijn. Een kreet die we zo boven aan elke advertentie kunnen zetten. Maar hoe dan?

Met die vraag zou de moed me in de schoenen kunnen zinken. Het is niet eerlijk verdeeld in de wereld. Mijn dochters groeien op in het welvarende Nederland. Vanzelfsprekend gingen ze naar een goede basisschool en middelbare school. Zij kunnen straks verder leren en later een baan zoeken. Niet te vergelijken met ons sponsorkind Mungliamlan, een 10-jarig jongetje uit Assam in India. Het gezin waarin hij geboren werd kende bittere armoede, vaak geen eten, sowieso geen school.

Nu doet het gezin mee in een van onze dorpsprogramma’s. De familie van Mungliamlan wordt ondersteund zodat ze door een eigen inkomen zich langzamerhand blijvend uit de armoede kunnen ontworstelen. Hierdoor heeft Mungliamlan weer eten, en kan hij naar school. Maar net zulke mooie kansen als mijn eigen dochters hebben? Gelijke kansen? Ik wilde dat het zo was.

Gelijke kansen voor kinderen is ons streven, óók als zij een beperking hebben. Een kleuterjuf in Malawi, waar wij werken ontdekte dat een gehandicapt kind werd thuisgehouden door zijn ouders die niet dachten dat school voor hem zinvol zou zijn. De juf was het daar niet mee eens en dankzij haar gaat het jongetje nu tóch naar school. Wat een zegen, wat een kans! Ik wilde dat dit voor alle kinderen met een beperking zo was.

Of je als kind een toekomst hebt om naar uit te zien zou geen lot uit de loterij moeten zijn. Het antwoord op de vraag ‘hoe dan?’ is: samen. Samen met de mensen uit Malawi, India en alle andere landen waar wij werken zelf, met andere organisaties, samen met bedrijven en overheden. De Nederlandse regering wil bijvoorbeeld investeren in kwetsbare groepen, zoals vluchtelingenkinderen. Dit is belangrijk en een mooie ontwikkeling, maar naast vluchtelingenkinderen zijn er nog veel meer kwetsbare kinderen waar we ons samen hard voor willen maken. Als we ons samen inspannen is een betere en eerlijkere toekomst voor kinderen overal ter wereld niet onmogelijk.

Want samen kunnen we heel veel wél doen. Onder andere voor veel mensen over wie u in ons magazine Kind leest (bij de krant van vandaag). Voor Maureen in Malawi. Voor Jado in Rwanda. Voor Gerard in Burundi. Voor Angela uit Kenia. En ik kan iets doen voor Mungliamlan in India.

Andries Schuttinga


Terug naar overzicht