'Armoede is heel zwaar', vertelt Mama Nantebura uit Congo: 'Wat me aansprak in de aanpak van Red een Kind was dat we armoede kunnen betrijden met wat we zelf al hebben en kunnen. Daar was ik heel nieuwsgierig naar.'

Mama Nantebura is lid van een zelfhulpgroep in Congo. Ze legt uit hoe het spaar- en leensysteem werkt:

'Het belangrijkste doel van de zelfhulpgroepen is het bestrijden van armoede. De eerste keer dat ik van de zelfhulpgroepen hoorde, was via een radiouitzending. Ze riepen ons op om mee te doen. Twee dagen na die uitzending ontmoette ik de mensen van de organisatie van de groepen. Zij legden me uit hoe het werkte en stelden mij voor aan de voorzitster van een van de groepen. Ik mocht meedoen! Regelmatig waren er ontmoetingen en kregen we trainingen over het opzetten van een handeltje, over het omgaan met geld en over leiderschap. Voor elke bijeenkomst moesten we geld inleggen. Een klein bedrag voor ondernemingen, een klein bedrag voor het onderwijs van de kinderen, en een bedragje voor noodgevallen binnen de groep.
Uit die gezamenlijke spaarpot die zo ontstond wordt door loting een van de deelneemsters aangewezen voor een lening en al heel snel viel het lot op mij! Ik ontving maar liefst 60 dollar uit de pot. Daarvan kocht ik bonen en rijst en begon daarmee te handelen. Ik verdien daarmee 30 dollar per maand. Twaalf dollar gebruik ik om mijn kinderen naar school te laten gaan. De rest is voor het huishouden. Na verloop van tijd hebben alle vrouwen zo een starterslening ontvangen.'

 


Terug naar overzicht