Joshua Cobussen (27) bezocht in maart 2018 het project van Red een Kind in Mavindini, een gebied in Kenia. Dat was voor hem de eerste keer in Afrika en hij was een tikkeltje sceptisch over ontwikkelingswerk. We stelden hem drie vragen over de droogte in Mavindini: een van de problemen die Red een Kind daar aanpakt om kinderen een betere toekomst te geven.

Wat merkte je van de droogte in Mavindini?
“Het was superwarm. Vergelijk­baar met die enorme hitte die we afgelopen zomer (2018) hebben gehad. Alleen was het dan daar ook heel dor en droog, omdat de droogte er al veel langer aanhoudt. In Neder­land moesten we zuinig aandoen met het water, maar daar is er nauwelijks water. Voor de gezin­nen in Mavindini heeft het tekort aan water enorme impact op het dagelijks leven. De oogsten mis­lukken en daardoor hebben ou­ders geen inkomen. Ik ontmoette bijvoorbeeld een jongen die daar­door niet naar school kon. Het is eigenlijk niet voor te stellen dat het zo warm is en dat je dan niet gewoon naar de kraan kunt gaan om even wat te drinken. Ik deed in die enorme hitte mee aan een hardloopwedstrijd. En dan kan ik daarna een flesje water leegdrin­ken, maar die kinderen niet.”

Kun je uitleggen welk effect dat heeft op kinderen?
“Op een school die we bezoch­ten kregen kinderen tussen de middag wat water in het deksel van hun lunchtrommel, daar waren ze heel blij mee. Ik merkte niet echt aan de kinderen dat ze dorst hadden, ze waren natuurlijk ook heel enthousiast dat wij op bezoek waren. De medewerkers van Red een Kind daar merken dat wel. Door dorst kunnen kin­deren zich slecht concentreren op school en worden huilerig, lusteloos of juist geïrriteerd. Kinderen komen vaak moe op school omdat ze voor schooltijd al hele afstanden lopen om wa­ter te zoeken of omdat ze juist tot laat in de avond op zoek zijn geweest. Kinderen krijgen grote verantwoordelijkheden en komen heel volwassen over. Dat vind ik mooi, maar tegelijk ook erg, want het is belangrijk dat ze ook echt kind zijn.”

Wat vind je van de oplossingen die Red een Kind biedt?
“Ik was op bezoek bij Angelina, ze heeft zes kinderen en zes kleinkinderen. Ze vertelde dat ze door de zelfhulpgroep een tank kon aanschaffen waarin ze water opvangt. Dat betekent dat zij en haar familie schoon drinkwater hebben. Veel ouders geven hun kinderen ver­vuild drinkwater, omdat dat nog altijd beter is dan niets. Angelina verkoopt het water uit haar tank ook, zo profiteren ook andere gezinnen ervan. De zelfhulpgroep heeft voor haar een grote rol gespeeld in het oplossen van het waterprobleem. Ik vind het goed dat Red een Kind zo mensen in hun kracht zet en zelf leert om hun problemen op te lossen. Ook door bijvoorbeeld dieren te hou­den die beter kunnen overleven in de hitte, zoals kippen. Dat is een duurzame oplossing.”

Wil je het verhaal van Angelina bekijken? Bekijk dan het filmpje over impact op het gebied van sociale veerkracht.


Terug naar overzicht