Gwassi…. een vergeten stukje Kenia. De weg ernaartoe is nauwelijks een weg te noemen: alleen een sterke 4x4jeep komt vooruit door de kuilen en hobbels. Het gebied is arm, maar prachtig. Indrukwekkende heuvels, het enorme Victoriameer, wilde dieren… Afrika op zijn mooist.

In juli 2015 ging ik samen met collega Annemieke naar het gebied. Mijn allereerste projectbezoek. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en vond het stiekem best wel spannend. Maar wat was het een mooie reis! Kon ik maar alle geuren, geluiden en beelden meenemen en aan jou overbrengen. Het is zo bijzonder om te zien dat het project van Red een Kind levens verandert.

Geraakt was ik door de kracht van de mannen en vrouwen, die in een zelfhulpgroep samen werken aan een betere toekomst. We zaten bij een bijeenkomst van deze groep. Het onderwerp van gesprek was dat één van de leden zijn kind niet naar school kon sturen vanwege gebrek aan geld. De groep zocht naar een oplossing. “We moeten niet alleen naar deze situatie kijken, want dit komt vaker voor. Laten we bedenken hoe we gezinnen uit de groep kunnen helpen in zo’n geval,” merkte iemand op. Uiteindelijk besloten de leden om voor het probleem dat speelde allemaal 300 shilling in te leggen. Na de oogst, als iedereen meer geld heeft, wordt er een fonds opgericht. Uit dat fonds kan geld geleend worden wanneer de nood aan de man is.

Voor mij was dit een van de vele kleine voorbeelden van hoe er in Gwassi iets begint te veranderen. Dat terwijl tijdens mijn bezoek het project net van start was. Wat ongelooflijk bijzonder dat deze mensen er samen de schouders onder zetten. Wat krachtig dat zij zélf de verandering zijn die ze willen zien.

De reis naar Gwassi bevestigde voor mij de kracht van de werkwijze van Red een Kind. Geen spullen uitdelen en niet alleen maar een paar kinderen helpen, maar wezenlijke en langdurige veranderingen voor heel het dorp in gang zetten. Gebruik maken van de talenten die God gegeven heeft en handvatten aanreiken zodat mensen zélf uit de armoede kunnen groeien. Gwassi, dat vergeten stukje Kenia, is voor mij onvergetelijk geworden.

 

Aafke Mesu - Lamberink

Communicatiemedewerker Red een Kind


Terug naar overzicht