Geen water. Dat heeft enorme impact in Mavindini, Kenia. Het gaat veel verder dan ‘alleen maar’ dorst: het hele leven staat in het teken van de zoektocht naar water. Aan deze gevolgen van een tekort aan water had je vast nog niet gedacht.

1. Ziekte door slechte hygiëne
Veel kinderen worden ziek door gebrek aan hygiëne. Wassen en schoonmaken zijn van ondergeschikt belang omdat elke druppel water wordt gebruikt om te overleven.

2. Ziekte door vervuild water
Door het tekort aan water is er soms geen andere optie dan vervuild water te drinken. Dat zorgt voor ziektes, soms zelfs met de dood tot gevolg, vooral kinderen onder de vijf jaar zijn extra kwetsbaar.

3. Geen kind kunnen zijn
Ouders zijn vaak tot laat in de avond van huis om water te zoeken, waardoor kinderen alleen achterblijven. Kinderen krijgen daarmee verantwoordelijkheden die te zwaar zijn voor hun leeftijd.

4. Misbruik of mishandeling
Kinderen die alleen thuis achterblijven zijn onbeschermd tegen mensen met kwade bedoelingen. Oudere kinderen helpen mee met de zoektocht naar water. Zij zijn vroeg in de ochtend of laat in de avond op afgelegen plaatsen en worden aan allerlei gevaren blootgesteld (o.a. misbruik).

5. Slechte schoolprestaties
Door dorst hebben kinderen nauwelijks energie om zich te concentreren op school en zo te werken aan hun toekomst. De kinderen die in de ochtend of de avond naar water zoeken zijn extra moe. Sommige kinderen gaan niet naar school omdat ze ook overdag meehelpen met het zoeken naar water.

6. Lichamelijke en psychische klachten
Elk kind reageert anders op continue dorst: van de hele dag huilen tot prikkelbaarheid. Dat beïnvloedt hun functioneren in het dagelijks leven. Langdurige dorst veroorzaakt uitdroging.

7. Honger
Tekort aan water veroorzaakt ook honger: oogsten mislukken en vee houden is lastig omdat ook dieren voldoende water nodig hebben.

 

In Mavindini, Kenia werken we eraan dat er meer water beschikbaar komt, maar trainen we ouders ook in de verbouw van hittebestendige gewassen (zoals green grams) of het houden van dieren die niet veel drinken nodig hebben (kippen). Daarnaast wordt er voorlichting gegeven over het belang van hygiëne en gebruik van schoon drinkwater. Wil je dit project steunen? Geef voor water.

 

 

 


Terug naar overzicht