Delen in vrijheid

Vandaag is de grote dag! Daar sta je, in je allermooiste jurk. Klaar om ‘ja’ te zeggen tegen de liefde van je leven. Klaar voor een toekomst samen! Klinkt als een sprookje, toch? Niet voor Maureen uit Malawi!

Geen sprookjeshuwelijk, maar kindhuwelijk!

Het verhaal van Maureen is schrijnend. Door armoede en gebrek aan perspectief trouwde ze op veel te jonge leeftijd, net als duizenden andere meisjes in Malawi. Ze vertelt haar verhaal in de video.

Trouwen als je nog een kind bent: dat heeft grote gevolgen. Meisjes als Maureen stoppen met school en zijn vaak erg kwetsbaar. Ze worden vaak slachtoffer van huiselijk geweld en ook hun kinderen groeien dan weer op in een gebroken gezin. Voor meisjes die té jong zwanger raken, is een bevalling bovendien levensgevaarlijk. Aan dit onrecht moet een einde komen!

Red een Kind zet zich in om meisjes weer een toekomst te bieden. Dat begint bij de ouders: zij leren wat ze zélf kunnen doen om de situatie in hun gezin te verbeteren en waarom onderwijs zo belangrijk is voor hun dochters. Speciaal opgerichte comités voor kinderbescherming bewaken de rechten van meisjes en jongens en helpen kindhuwelijken voorkomen of terug te draaien.

De veldwerkers van Red een Kind begeleiden de kinderbeschermingcomités en zorgen voor bewustwording in de dorpsgemeenschap. Ook begeleiden ze meisjes die (het gevaar lopen) om in een kindhuwelijk terecht te komen. Vusi is één van hen, hij biedt ook hulp aan Maureen. In de video hiernaast legt hij uit hoe Red een Kind in dorpsprogramma’s een einde probeert te maken aan kindhuwelijken.

 

Veldwerker Vusi: ‘Het breekt mijn hart als ik hoor dat kinderen trouwen en daardoor niet meer naar school gaan’

“Mijn droom was altijd om een advocaat te worden, maar mijn leven is anders gelopen. Toen ik in een weeshuis in Blantyre vrijwilligerswerk deed, kwam ik erachter dat ik niets liever doe dan met kinderen werken. Mijn goedbetaalde baan bij de bank gaf ik op en nu werk ik als projectmedewerker bij Red een Kind. Ik ben er voornamelijk verantwoordelijk voor het onderwijsaspect van het programma. En op dat gebied is nog veel te doen! Het breekt mijn hart als ik hoor dat kinderen trouwen en daardoor niet meer naar school gaan.

“Ik kan het niet verkroppen als de rechten van kinderen geschonden worden.”

Gelukkig komt er langzaam verandering. Een hoogtepunt in het afgelopen jaar was het opstellen van bylaws. Samen met de lokale overheid en de dorpsbewoners hebben we regels opgesteld om ervoor te zorgen dat de rechten van kinderen beschermd worden. Een mooie stap vooruit! Het geeft mij energie als ik kinderen zie opbloeien en ik hoop dat over een paar jaar geen enkel meisje meer op te jonge leeftijd trouwt!”

Meehelpen in de strijd tegen kindhuwelijken? Steun ons werk met een gift.

Ik help mee