Diaconaat gaat pas écht leven als je het van dichtbij meemaakt, ziet, ruikt en proeft. Daarom nodigen Red een Kind en World Servants u van harte uit om mee te gaan met deze studiereis voor predikanten, voorgangers en kerkelijk werkers.

Samen met andere predikanten, voorgangers en kerkelijk werkers gaat u op reis naar Rwanda. We bezoeken de dorpsprogramma’s in de regio’s Rusizi en Rwamagana. Daar maken we kennis met het werk van onze partnerorganisaties AEE (African Evangelistic Enterprise) en EPR (Presbyteriaanse Kerk in Rwanda). Tijdens onze veldbezoeken ontmoeten we kinderen en gezinnen die we ondersteunen. We luisteren naar hun persoonlijke verhalen; Hoe is het om in armoede te leven? Wat doet armoede met je als persoon, en wat is de impact van het dorpsprogramma op hun leven? We ontdekken hoe zelfhulpgroepen functioneren. Ook bezoeken we kleuterscholen, waarvan er deze zomer één is gebouwd tijdens een jongerenreis van World Servants. We ontdekken het belang van goed onderwijs en zien hoe een vaktraining jongeren de kans geeft een goede toekomst op te bouwen.

Tijdens deze reis ontmoeten we ook predikanten uit Rwanda en gaan met hen in gesprek. We denken samen na over bijvoorbeeld het belang van het diaconaat in de gemeente. Wat zegt de bijbel armoede en gerechtigheid? Hoe ga je om met thema’s als verzoening en vergeving? Wat is de impact van de genocide van 1994 op de bevolking van Rwanda? Wat betekent dit voor de kerk van Rwanda en in het bijzonder voor het functioneren van onze Rwandese collega’s? Wat kunnen wij leren van de kerk in Rwanda die een prominente rol inneemt midden in de samenleving? Zijn er mogelijkheden om iets voor elkaar te betekenen binnen het Lichaam van Christus?

Hoewel het een indrukwekkende reis is, is er veel aandacht voor de mooie kant van Rwanda. Naast onze ontmoetingen met de lokale bevolking, ervaren we ook het natuurschoon. Rwanda wordt niet voor niets het land van de duizend heuvels genoemd. Tijdens onze reis genieten we van de schitterende vergezichten. We brengen onder andere een bezoek aan het Nyungwe Forest National Park, een uniek regenwoud waar primaten leven. We sluiten de reis af met een unieke safari met overnachting in het Akagera National Park. Het park kent een grote diversiteit aan landschappen, zoals savannes moerassen en grote meren. Het is een waar paradijs voor diverse dieren en waar het zelfs mogelijk is om de Big Five te spotten.

De reisfolder is onderaan deze pagina te downloaden (PDF).


Reisschema & extra informatie:

 

Maandag 11 februari
We vertrekken ’s morgens vanaf Schiphol en vliegen rechtstreeks naar Kigali, waar we begin van de avond arriveren. De eerste nacht verblijven we in het Legend Hotel, op ongeveer 20 minuten van de luchthaven.

Dinsdag 12 februari
We vertrekken ’s morgens vroeg met terreinwagens richting Rusizi. Onderweg bezoeken we het National Museum in Butare, waar we tevens zullen lunchen. ’s Middags reizen we verder en brengen we een bezoek aan Nyungwe Forest National Park. Dit unieke regenwoud is beroemd vanwege haar primaten. ’s Avonds arriveren wij in het Peace Guesthouse in Kamembe aan het Lake Kivu (meer van Kivu).

Woensdag 13 februari
We brengen in de morgen een bezoek aan het projectkantoor van AEE in Kamembe. Daar wordt een presentatie verzorgd over de werkwijze van het programma. Daarna gaan we op bezoek bij een vakopleiding voor jongeren en bij verschillende zelfhulpgroepen. Zo bezoeken we o.a. een mangoplantage.

Donderdag 14 februari
We bezoeken verschillende kleuterscholen die door Red een Kind zijn opgezet. Eén van deze kleuterscholen is gebouwd in samenwerking met World Servants. Ook brengen we een bezoek aan een vakopleiding waar jongeren het beroep van kapster leren. Ook brengen we een bezoek aan een lokaal genocide memorial. Aan het einde van de middag vertrekken we naar het Bethania Guesthouse in Kibuya aan het Lake Kivu.

Vrijdag 15 februari
We vertrekken in de loop van de morgen vanaf Bethania Guesthouse en reizen naar Rwamagana. Tijdens deze rit van ongeveer 5 uur, genieten we van het mooie uitzicht en de schitterende vergezichten onderweg. Eind van de dag arriveren we in het Devera Hotel in Rwamagana.

Zaterdag 16 februari
We maken kennis met de staf van onze partnerorganisatie EPR. Het dorpsprogramma Rwamagana is gestart in 2018. We gaan op bezoek bij verschillende zelfhelpgroepen en bezoeken een coöperatie die door jongeren is opgezet. Daarnaast brengen we een bezoek aan de lokale markt.

Zondag 17 februari
’s Morgens bezoeken we een typisch Afrikaanse kerkdienst. ’s Middags is een vrije middag.

Maandag 18 februari
’s Morgens brengen we een bezoek aan een kleuterschool die met behulp van Red een Kind is opgezet. Bijzonder aan deze school is dat hier ook een voedingsproject is opgezet om de kinderen te voorzien van een gezonde maaltijd. Hier is ook de zelfhulpgroep bij betrokken. Ook bezoeken we een vakopleiding voor jongeren met een beperking. Na de lunch vertrekken we naar het Akagerapark, waar we zullen verblijven in het Akagera Game Lodge. Dit hotel bevindt zich op een unieke locatie middenin het grootste National Park van Rwanda.

Dinsdag 19 februari
We staan ‘s morgens vroeg op. Tijdens het ontbijt genieten we van een unieke Afrikaanse zonsopgang boven het Akagerapark. Rond 7 uur vertrekken we voor een safari door het National Park in een poging om de Big Five te spotten. Aan het einde van middag komen we terug in het Devera Hotel in Rwamagana.

Woensdag 20 februari
We reizen deze dag terug naar Kigali. Hier bezoeken we enkele bijzondere locaties zoals bijvoorbeeld het hotel des Mille Collines. Op de gebeurtenissen in dit beroemde hotel is de film ‘Hotel Rwanda’ geïnspireerd. Ook brengen we een bezoek aan het Genocide Memorial in Kigali. Dit is de belangrijkste herdenkingsplek van de genocide. Naast dat dit een educatiecentrum is, liggen hier ook de lichamen van meer dan 250 duizend slachtoffers begraven. Aan het einde van de dag vertrekken we naar Kigali Airport vanwaar we ’s avonds terug naar Nederland vliegen waar we in de vroege morgen van donderdag 21 februari hopen te landen.


Reissom
De reissom is € 1095,- p.p. Dit is inclusief vliegtickets, vervoer ter plaatsen, overnachtingen en maaltijden. De reissom is exclusief visakosten (30 USD) eventuele vaccinaties en reis– en/of annuleringsverzekering.

Voorbereiding
Tijdens de voorbereidings-middag leert u de reisleider en medereizigers alvast kennen. Bovendien bespreken we met elkaar belangrijke thema’s, zoals omgaan met een andere cultuur en veiligheid tijdens de reis. De voorbereidingsdag wordt in overleg met de reisdeelnemers gepland en vindt plaats op het kantoor van Red een Kind in Zwolle.

Inschrijving
De uiterste inschrijfdatum is 15 november 2018.
Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers.
Voor wie: predikanten, voorgangers, kerkelijk werkers en diakenen
Datum: 11 t/m 21 februari 2018
Reissom: € 1095,00

Voor vragen en inschrijven kunt u terecht bij:

Ard-Jan KokArd%20Jan%20Kok.jpg
Relatiebeheerder Kerken
T. 06 26 89 68 64
E. Ard-Jan.Kok@redeenkind.nl

 

Reisfolder studiereis Rwanda (PDF)