“Ik kan door mijn baan iets betekenen voor de mensen om mij heen!”

Jeanine werkt drie dagen in de week bij Red een Kind in team Sponsoring. Ze is getrouwd en moeder van drie meiden.

Jeanine: “Negentien jaar was ik toen ik als stagiaire bij Red een Kind begon. En nog steeds ga ik met plezier naar mijn werk. Elke dag is anders en vooral van het contact met sponsors word ik blij. Ik doe mijn best om elk telefoongesprek met een glimlach af te sluiten. Alleen door deze sponsors kan Red een Kind kinderen uit armoede helpen. Dat vind ik heel bijzonder!

Ik heb de programma’s van Red een Kind gezien; dat is fijn omdat ik veel contact heb met de collega’s in de landen waar we werken. Ik kan de verhalen daardoor doorgeven en vertellen dat een gift écht verschil maakt. Maar het werkt ook de andere kant op: ik hoor hele mooie persoonlijke verhalen van sponsors over hun motivatie om iets te willen veranderen voor kinderen in armoede. Twee werelden verbinden: dat maakt mijn werk speciaal. Ik kan in mijn baan iets betekenen voor de mensen om mij heen en dat voelt als een zegen.

In oktober 2019 ben ik op reis geweest naar Rwanda om in beeld te krijgen hoe sponsorkinderen daar het contact met sponsors ervaren. Ik worstelde ermee dat ik me zo klein voelde. Wat beteken je nu echt? Je komt daar, praat met mensen en gaat weer weg. En in de avond eet je een warme maaltijd, terwijl je weet dat er gezinnen zijn die honger lijden – dat voelde best wel dubbel. Door een ontmoeting met een Rwandese vader realiseerde ik me dat ik juist ook iets betekenen kan omdat ik werk voor Red een Kind. Misschien niet zo direct als veldwerker, maar wel als radar in een organisatie die verandering in levens mogelijk maakt.

medewerker jeanine in beeld
De vader die ik ontmoette kwam namens zijn vrouw, die net bevallen was. Hij vertelde dat hij trots was op zijn vrouw. Hij zei: ‘Eerder zat ze alleen maar thuis en deed ze niets zonder mijn toestemming. Nu heeft ze geleerd dat ze zelf iemand is. Door het programma heeft ze zelfvertrouwen.’ Dat raakte me enorm! In een gebied waarin mannen het vaak voor het zeggen hebben, komt een man vertellen dat hij trots is dat zijn vrouw voor zichzelf opkomt. Wát een voorbeeld voor hun kinderen!  Op dat moment besefte ik: het werk wat wij doen maakt verschil. Het lijkt misschien maar klein, maar voor die vrouw is haar hele leven veranderd: ze durft voor zichzelf op te komen. Dat is toch wat je wilt horen?

Nu ik moeder ben doe ik mijn werk heel anders dan daarvoor. Ik voel meer verantwoordelijkheid. De verhalen van sponsorkinderen lees ik met een heel andere blik. Wat een geluk heb ik dat de wieg van mijn drie dochters in Nederland stond. Als ik ergens anders had gewoond, hadden ze het misschien niet eens overleefd… Daar ben ik me meer dan ooit bewust van. Ik heb zelf vijf sponsorkinderen en probeer hen een plaats te geven in ons gezin. Bijvoorbeeld door voor ze te bidden. Op die manier hoop ik dat ik net als die vader en moeder in Rwanda een voorbeeld kan zijn voor mijn dochters. Ik wil hen meegeven dat de wereld groter is dan Nederland en dat ook zij later iets kunnen betekenen op de plaats die God hun geeft.”

 

Ben je benieuwd naar de openstaande vacatures of wil je meer weten over het werken bij Red een Kind?

> Ga naar de overzichtspagina!