Wie is Sandrine?

Sandrine is een meisje van 8 jaar. Ze gaat nog niet naar school en woont in Kirundo. In haar vrije tijd speelt ze graag met poppen, die ze maakt van gedragen kleding. Ze imiteert graag haar moeder bij de huishoudelijke activiteiten. Als ze later groot is, wil ze journalist worden.

Sandrines ouders hebben een klein en onvruchtbaar land dat niet genoeg produceert voor de hele familie. Omdat ze geen andere inkomstenbronnen hebben, hebben ze moeite in de basisbehoeften van de familie te voorzien. Dit zijn bijvoorbeeld regelmatige maaltijden, kleding en medische behandelingen. Zoals veel andere kinderen in het dorp zou Sandrine beginnen op de basisschool, maar het dorp heeft niet genoeg klaslokalen en andere schoolbenodigdheden. Bovendien zijn veel ouders analfabeet en kunnen ze hun kinderen niet goed motiveren en controleren in hun onderwijs.

Wat doet de zelfhulpgroep van Sandrines ouders?

Om bovenstaande problemen aan te pakken, zorgt het programma ervoor dat Sandrines familie andere landbouwactiviteiten kan beginnen, om zo extra inkomen te genereren. Daardoor zijn ze minder afhankelijk van de opbrengst van hun land en kunnen ze hun dagelijkse inkomen verhogen. In de zelfhulpgroep worden ook trainingen gegeven over voedingsvaardigheden, moderne landbouwtechnieken en het aanleggen en bijhouden van moestuinen. Het programma ondersteunt de dorpsbewoners ook in het bouwen en toerusten van kleuterscholen en basisscholen. Zo kunnen de kinderen goed onderwijs krijgen. Door de kinderprogramma's en thematische kinderclubs worden de programma's voor de kleuterschool in de community georganiseerd. Ook worden de ouders getraind in geletterdheid. Daardoor kunnen ze hun kinderen beter aanmoedigen en ondersteunen in hun scholing. Het programma zorgt er ook voor dat er contact is met andere stakeholders om te lobbyen voor schoon drinkwater in het dorp zelf.