Hoe ziet het leven van het gezin eruit?
Alphonsine is een alleenstaande moeder van drie dochters. Alleen Zerida, de oudste dochter, gaat naar school, de andere twee zijn nog te jong. Alphonsine is niet getrouwd en woont in een klein huis in het Rwamagana-district. Ze verbouwt verschillende gewassen op een stuk land dat ze heeft voor eigen consumptie.
Het gezin van Alphonsine eet twee keer per dag, want meer maaltijd kunnen ze zich niet veroorloven. Ook hebben ze problemen met gezondheidszorg, schoolgeld en een gevarieerd dieet voor de kinderen. Om in deze basisbehoeften te voorzien, doet moeder Alphonsine verschillende klussen in de community. De lonen zijn erg minimaal (ongeveer 1 euro per dag). Daardoor groeien de kinderen in armoede op. De hele community in het dorp deelt de zorg over de afwezigheid van een kleuterschool voor de jongste kinderen.

Hoe helpt het programma?
Het programma van Red een Kind helpt Alphonsine, doordat ze lid is geworden van een zelfhulpgroep. Daar leert ze vaardigheden op het gebied van moderne landbouw, kleinschalig management, sparen en een eigen bedrijf beginnen en runnen. Ze kan van de groep geld lenen om zelf een activiteit te starten en zo inkomen genereren. Ze heeft door het programma een kleine veestapel, waarvan ze mest krijgt. Dit verbetert de levens van haar gezin. Zo houdt ze ook geld over voor medische zorg en schoolgeld en materialen voor de kinderen. Het programma, in samenwerking met de overheid, is bezig met de bouw van een kleuterschool in het dorp Karambo, waar alle jonge kinderen uit de buurt volgend jaar naartoe kunnen. De kinderen van Alphonsine kunnen ook lid worden van kindergroepen, waar ze leren over kinderrechten, hygiëne en ziektepreventie en waar ze kunnen sporten en spelen. Zo kunnen ze zichzelf ontwikkelen.