Wat weten we over het gezin Mpabuka?
Alphonse en Grace zijn ouders van zes kinderen en grootouders van Gad, hun kleinzoon. Oudste zoon Jacques is boer, net als zijn ouders. Dorcas en Simon zitten op school, maar Gad is daarvoor nog te jong. Het gezin woont in het Rwamagana-district in Rwanda, waar ze een klein huis hebben op een klein stuk land. Daar verbouwen ze gewassen op. Ishimwe staat niet op de foto, omdat hij ver van huis aan het werk was.


Het gezin is een van de grote gezinnen in hun omgeving die veel problemen ervaren. Dit komt doordat ze weinig land hebben en traditionele landbouwmethoden gebruiken. De oogst is daardoor niet voldoende om iedereen van eten te voorzien. Alphonse en Grace werken daarom vaak bij als dagloners om het schoolgeld van de kinderen te kunnen betalen, maar dit is bij lange na geen goede oplossing. Daardoor zijn enkele kinderen voortijdig met school gestopt en anderen presteren op school niet zo goed.

Hoe helpt het programma?
Door het programma van Red een Kind is Grace lid geworden van een zelfhulpgroep. Daar krijgt ze training in moderne landbouwtechnieken, zodat ze de oogst van haar kleine land kan verbeteren. Ook krijgt ze een kleine veestapel, wat zorgt voor inkomen en mest. De kinderen die voortijdig gestopt zijn met school krijgen vaktrainingen aangeboden, die hen helpen een baan te krijgen of zelf een bedrijf te beginnen. De andere kinderen kunnen deelnemen aan kindergroepen. Daar leren ze over kinderrechten, hygiëne en ziektepreventie en gebruiken ze sport en spel om zich te ontwikkelen.