Wie is Manahara?
Manahara is een jongen van tien die naar groep vijf van de basisschool gaat. Hij woont met zijn ouders in een klein huis in het Nabarangpur-district in India. Hij is een lieve en stille jongen. Hij houdt veel van zijn ouders en is erg intelligent. Hij vindt chocola lekker en deelt dat ook met zijn vrienden. Hij is erg gedisciplineerd en dat vindt zijn leraar fijn.

De vader van Manahara is een arme boer en het inkomen van het land is niet voldoende om in de basisbehoeften van het gezin te voorzien. Zijn vader werkt daarom ook hard op andere velden en gaat soms naar andere staten om daar te werken. Het dorp waarin het gezin woont heeft geen schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, waardoor de kinderen veel ziektes oplopen door gebrek aan hygiëne. Thuis is er geen gezonde, hygiënische omgeving, omdat de ouders van Manahara dat door armoede niet kunnen betalen.

Hoe helpt het programma?
De ouders worden geholpen om op meerdere manieren inkomsten te verdienen. In zelfhulpgroepen en boerengroepen krijgen ze trainingen over het bewerken van gewassen en het verkopen ervan. Zo leren ze hoe ze productief en zelfvoorzienend kunnen worden. Ook krijgen de ouders van Manahara zaden, mest en materialen om meer oogst van het veld te kunnen halen. Samen met zijn zus mag hij meedoen in een kindergroep, waar ze vaardigheden leren door spellen, sporten en andere kunsten. Zo leren ze hoe ze beschaafde en goede leiders kunnen worden in de toekomst.