Wie is Kévine?
Kévine is een meisje dat naar de kleuterschool gaat. Ze is drie jaar en heeft twee zussen en drie broers. Ze woont in Kirundo, een gebied in Burundi. Ze vindt het leuk om keukentje te spelen en om bloemen te plukken met haar vriendinnen in haar vrije tijd. Als ze groot is, wil ze graag lerares worden.


Hoe ziet het leven van haar familie eruit?
De familie van Kévine leeft van landbouwactiviteiten. Het gezin heeft een groot stuk land, maar het is onvruchtbaar geworden en heeft (kunst)mest nodig om voldoende te produceren. Het gezin van Kévine kan zich geen kunstmest veroorloven, omdat het te duur is. Ook hebben ze geen dieren om zelf mest te produceren. Het gebrek aan mest in combinatie met de slechte landbouwtechnieken zorgt ervoor dat er weinig gewassen van het land komen. De ouders van Kévine, Protais en Consolatte, hebben geen andere inkomstenbron en daarom is er gebrek aan basisbehoeften als voedsel, kleding en medische zorg. Het dorp van Kévine heeft geen toegang tot schoon water: ze halen water uit een meer. Dit water is de bron van veel ziekten die kinderen in het dorp hebben. De opbrengst van het land wordt elk jaar minder, omdat de boeren te weinig kennis hebben van landmanagement. Dit zorgt ervoor, samen met ondervoeding, dat veel families in het dorp te maken hebben met ziektes rondom ondervoeding en eenzijdige voeding.

Hoe helpt het programma?
Sinds kort zijn de ouders van Kévine lid van de zelfhulpgroep van het programma. Samen met de groep sparen ze en ze hebben een eerste lening gekregen. Daarmee hebben ze een stuk land gehuurd vlakbij een meer, waar ze uien plantten om te verkopen. Met het geld dat dit opbrengt, kunnen ze de lening terugbetalen en blijft er geld over om geiten te kopen om te fokken. De geiten zorgen voor mest en dit kunnen ze gebruiken voor het bewerken van hun land. Het programma ondersteunt hen door trainingen te geven die te maken hebben met landmanagement en moderne landbouwmethoden. Ook leren moeders over het klaarmaken van gezonde maaltijden voor kinderen met de middelen die lokaal binnen handbereik zijn, zoals sojabonen, gerst, mais, sesam, groenten en fruit. Ook brengt het programma bewustzijn over hygiëne, waardoor dorpsbewoners weten dat het water dat ze uit het meer gebruiken eerst gereinigd moet worden.