Wie is Charlotte?
Charlotte is een meisje van elf jaar en ze gaat naar klas drie van de basisschool. Ze is de oudste in haar gezin en heeft een zusje en drie broertjes. Samen met haar ouders woont ze in Kirundo (Burundi). In haar vrije tijd zwemt Charlotte graag in Lake Cohoha en ook verzorgt ze graag de bloemen die ze gepland heeft vlakbij hun huis. Later wil ze graag dokter worden.

Hoe ziet het leven van haar familie eruit?
Het gezin van Charlotte is afhankelijk van de landbouw van een klein en onvruchtbaar land. Vaak werken ze als dagloner in hun buurt om genoeg te verdienen. Het gezin heeft geen regelmatige maaltijd en kan zich niet dingen veroorloven als medische zorg, schoolmaterialen of goede kleding. Ook is er in het dorp waar ze wonen geen schoon drinkwater. Ze drinken besmet water uit het meer, waardoor de kinderen vaak ziek zijn of pijn hebben. Er is geen gezondheidscentrum in het dorp en zieke mensen moeten 12 kilometer lopen om naar de dichtstbijzijnde te gaan.

Hoe helpt het programma?
De ouders van Charlotte zijn actief bezig met sparen en lenen in de zelfhulpgroepen. Het programma geeft hen de mogelijkheid een klein bedrijf te starten, zodat ze in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Ook leren hoe ze kleine en snel-producerende dieren kunnen fokken, zoals geiten, varkens, konijnen en kippen. Daardoor worden ze minder afhankelijk van hun land. Zo worden hun leefomstandigheden verbeterd. Door zelfhulpgroepen organiseert het programma activiteiten voor de jongste kinderen door een school en faciliteiten te verzorgen. Kinderen leren daar vaardigheden voor later. Zo wordt de toegang tot kwaliteitsonderwijs verbeterd. Ook helpt het programma in het contact leggen met stakeholders die water kunnen boren in het dorp.