Wat weten we over Alihaji en zijn gezin?
Alihaji gaat naar groep 1 in de Awika basisschool. Hij wil later ondernemer worden en speelt graag met speelgoed. Hij woont met zijn ouders en broers.
Het gezin van Alihaji is afhankelijk van kleinschalige landbouw en dit levert niet genoeg op om voldoende voedsel voor het gezin te garanderen. De slechte oogst is een gevolg van slechte landbouwmethoden en dit zorgt ervoor dat de familie geen wisselende maaltijden heeft en vaak van één of twee maaltijden op een dag moet leven. Het lage inkomen heeft ook effect op het onderwijs van de kinderen. Veel kinderen stoppen voortijdig met school. Naast honger spelen ook andere zaken een rol. Kinderen moeten bijvoorbeeld vaak lange afstanden naar school lopen, waardoor ze niet altijd onderwijs krijgen.


Hoe werkt de zelfhulpgroep?
Aliahji's moeder is lid van de zelfhulpgroep in het dorp en door het programma kan zij sparen en lenen van de groep om een activiteit te starten die inkomen oplevert. Zij en de andere groepsleden krijgen ook training in moderne landbouwmethoden, waardoor de meer oogst krijgen van hun land. Dit zorgt ervoor dat er genoeg is voor consumptie en er zelfs oogst overblijft om te verkopen. Zo kan de familie zelf voor genoeg maaltijden zorgen en het schoolgeld betalen. De community wordt ook getraind in lobby-vaardigheden. Ze pleiten ervoor dat de scholen dichterbij het dorp komen en willen het onderwijs promoten. In het dorp zijn ook kindergroepen gevormd, waar de kinderen niet alleen hun rechten leren, maar ook kunnen spelen met anderen.