Wat weten we van Alexis en zijn gezin?
Alexis is een beleefde jongen en woont met zijn gezin in het Bugusera District in Rwanda. Hij gaat naar een basisschool in de buurt en zit in groep 1. De vakken die hij het leukst vindt, zijn Kinyarwanda (de officiële taal in Rwanda) en Engels. Als hij klaar is met school wil Alexis graag schrijver worden. Hij speelt met zijn vrienden graag 'band politie' op school.
Het gezin van Alexis woont in een gebied dat dichtbevolkt is en bekendstaat om het tekort aan land. Toch zijn de meeste mensen in de regio wel boer. Fredrick en Gaudance kunnen hun gezin niet altijd te eten geven. Ze lopen lange afstanden om plekken te zoeken waar ze als dagloner iets kunnen verdienen. Deze parttime banen betalen weinig en daardoor is het niet genoeg om in de basisbehoeften van het gezin te kunnen voorzien. Het loon voor een dag is 800 Rwandese Frank (ongeveer 1 euro). Het gezin eet één maaltijd paar dag en gaat soms met een lege maag naar bed. De kinderen zijn ondervoed en presteren daarom minder goed op school. Ook hebben ze niet genoeg schoolmaterialen zoals boeken, pennen en schooluniformen. Bovendien loop het gezin de kans om ziektes op te lopen, omdat ze medische zorg niet kunnen betalen.

Wat doet het programma?
Gaudance is dankzij het programma lid van een zelfhulpgroep, waar ze verschillende trainingen krijgt in bepaalde vaardigheden, voornamelijk gericht op ondernemerschap, sparen en lenen. Dit inspireert haar om zelf een bedrijf te beginnen en inkomen te genereren. Daarnaast moedigt het programma de kinderen aan om deel te nemen aan een kindergroep. Zo kunnen ze spelen en worden ze getraind om zelfverzekerd te worden, goede leiders te zijn in de toekomst en leren ze kinderrechten.