Sterk gezin, goed begin!

In 2016 ontwikkelde Red een Kind de parenting challenge. Het doel? Zorgen dat het met kinderen beter gaat door bij de ouders te beginnen.

Hoe werkt het?

Als Red een Kind een nieuw programma start, nodigen lokale partners ouders uit voor de parenting challenge. Wie wil, meldt zich aan. In de periode daarop komt een groep van +/- veertig ouders (man én vrouw) samen om verschillende modules door te lopen. Allereerst start een basismodule waarin het onder andere gaat over:

  • de rol van vader,
  • de rol van moeder,
  • goed ouderschap,
  • de ontwikkeling van een kind,
  • de eigen jeugd van ouders,
  • sterke en zwakke kanten van aanwezige ouders.

Na de basismodule kunnen ouders ervoor kiezen een bepaald onderwerp verder uit te diepen. Denk hierbij aan voeding, sociale en emotionele ontwikkeling, kinderbescherming, enzovoorts.

En dan?
De parenting challenge is géén training, want “Er is geen opleiding voor ouder zijn, dat bén je”, aldus Liesbeth Speelman, expert op het gebied van parenting. Ze vertelt: “De parenting challenge gaat niet over de relatie tussen vader en moeder, maar juist dat verbetert wel vaak door de modules heen. De insteek van de parenting challenge is ouders zelf veranderen, het sociale systeem (waarin elkaar verder helpen centraal staat) herstellen en innerlijke motivatie creëren. Een duurzame werkwijze dus. En eentje waar kinderen (ook) zeker profijt van hebben.”

Hoop als belangrijkste verandering
“De zelfhulpgroep is onze redding geweest,” vertelt de Rwandese Solane. “Het belangrijkste is dat we onze handen ineenslaan. We sparen samen geld, en daardoor kan ik geld lenen om te investeren. Alle kleine beetjes geld die we samenbrengen maken zo een groot verschil. Waar ik eerder niet wist hoe ik problemen het hoofd moest bieden, denk ik nu in mogelijkheden.”

 

Hoop
Soms is hoop hebben alleen al de belangrijkste verandering voor een gezin. En dat heeft effect op de kinderen! Solane’s dochter Liliane (11 jaar) merkt het verschil: “Papa en mama kunnen zonder problemen een schooluniform en schoolboeken voor mij kopen.” De lokale overheid zag het succes van het programma en besloot een basisschool te bouwen. Liliane: “Eerder was ik heel laat thuis en dan moest ik nog huiswerk maken. Dan was het lastig om de volgende ochtend weer heel vroeg uit bed te gaan om naar school te lopen. Nu is het vlakbij.”

Meer weten over onze werkwijze? Lees dan snel verder!

Onze werkwijze >